Vina
Pun tarpoš utisaka

Pun tarpoš utisaka

3 April 2023
  • Сподели:

Kada je vinarija Tarpoš u pitanju svaki detalj pleni pažnju, počevši od samog naziva – tarpoš je starinska srpska ženska kapa za koju je Vuk Karadžić napisao da je „u svem svetu najveća ženska kapa“. Zato nije ni čudo što su ih žene koristile da u njih stavljaju grožđe, i iz tarpoša nudile grožđe putnicima namernicima. Simbolika sa vinom je i u tome što su se tarpoši pleli od loze, koja se presvlačila crvenom čojom ukrašenom srebrnim paricama, kićena smiljem, ružama i perjem.

 

Sledeći utisak je lepota objekta u kome se nalazi vinarija Tarpoš i njen restoran. Kada sednete na terasu, otvara vam se predivan pogled, ne samo na neposredno okruženje vinarije, već i na celu Srbiju.  Od vedrine dana, u kome posetite vinariju, zavisiće koja će udaljena planina zaustaviti vaš pogled. Kada napojite oči lepotama srpskih krajolika, počinjete da razmišljate kako ćete da napojite svoja nepca. Ljubazni domaćini će vam preporučiti da počnete od grape, koju naravno prave od sopstvenog grožđa.

 

Zatim na red dolaze vina! Tamjanika je novo vino u širokom tarpošu vinarije Tarpoš, pa je ekipa vinoteke OURS počela upravo od nje. Izuzetna tamjanika, koja i na mirisu i na ukusu odmah pruža odlike koji je najviše krase: cvet zove i sirup od zove, ali oseća se i veoma prijatna svežina koju daju kiseline, kao i mineralnost koja dugo ostaje na jeziku i nepcu. Pošto je vinarija Tarpoš čuvena po svom restoranu sa fantastičnom kuhinjom, svaki gutljaj vina uparen je sa zalogajem hrane koji nećete zaboraviti.

 

Pored tamjanike probali smo i beli Cuvee, kupažu rizlinga, sovinjon blana i šardonea, i sovinjon blan. Uz ova bela vina ređali su se fenomenalni ukusi: kruške u njeguškom pršutu, rolovane pečene paprike sa kozjim sirom i njeguškom pršutom, grilovane smokve punjene gorgonzolom i orasima. Ove primadone predjela pratio je hor raznih sireva i suvomesnatih delikatesa.

 

Od crvenih vina, probali smo barikirani merlo i kaberne sovinjon. Oni su ukomponovani sa punjenim svinjskim fileom u sosu od suvih šljiva i badema, ćurećim fileom punjenim začinskim travama, rolovanim u pančeti, u sosu od vrganja i šampinjona, ovčijim ćevapima i telećim brizlama, činili fascinantnu hedonističku kompoziciju. Za kraj, zasladili smo se palačinkama u šatou.

 

Za kapu tarpoš se kaže da je pored estetske imala i magijsku ulogu. Tako smo mi, odlazeći iz vinarije, napunili svoj tarpoš magijom prizora koji smo posmatrali sa terase, pomešane sa magijom dobrog vina iz podruma vinarije, praćene magijom dobrih ukusa iz kuhinje restorana.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code