Vina
Karte, domine, talasi

Karte, domine, talasi

6 April 2023
  • Сподели:

Uveliko je počela sezona vinskih manifestacija, i vikend za vikendom nam se ređaju festivali, saloni, sajmovi vina. Poslednja dva, održana u Paraćinu i Kragujevcu, predstavila su nam i neke nove mlade vinarije. Sve veći broj vinarija, uslovljava da se pažnja vinoljubaca, osim kvalitetom vina, mora privući i na još neki način. Originalnost etiketa i naziva vina pruža šansu novim vinarima da budu primećeni.

 

Veoma zanimljive etikete ponudila je nova župska vinarija Varina – etikete su grafički urađene tako da predstavljaju karte za igranje. Jedni od najjačih aduta u kartaškim igrama su kralj i kraljica, aduti vinarije Varina su prokupac i tamjanika, naše autohtone sorte, poznate i priznate kao kralj i kraljica Župe. Zato prokupac nosi etiketu u obliku kralja u kartama. Tamjanike imaju dve: običnu i ćilibarku, tako da svaka od njih nosi sliku kraljice u kartama u svojoj boji. Ako se neko u igri teško snalazi bez džokera, tu je roze čija etiketa predstavlja upravo tu kartu.

 

Za oni koji sebe više pronalaze u igri sa dominama, pobrinula se novonastala župska vinarija Rajković. Njihove etikete predstavljaju grafički prikaz domina. Domina I je dupla jedinica, i iza nje se krije kupaža semijona i grašca. Domina II je dupla dvojka, i kada nju otvorimo osetićemo prepoznatljiv miris župske tamjanike. Domina III je dupla trojka, odnosno roze sačinjen od frankovke, merloa i belog burgundca. Domina IV nosi na sebi duplu četvorku, i kupaža je crne tamjanike i župskog bojadisera. Čekamo sledeće domine, a posebno smo znatiželjni da vidimo koje će vino biti predstavljeno kao duplo golo!

 

Moravski talasi su pronašli sebe u svom sinonimu Moravski val - mlade vinarije iz Levača, koji se sve upečatljvije vraća na našu vinsku scenu. Logo vinarije predstavlja nam levačka brda, koja zapljuskuju talasi Morave, dok na njima ponosno stoje redovi vinograda. Nazivi vina su kratki, od po samo jednog slova, ali vrlo rečiti. Vinar Darko Maksić dao je nazive vinima prema početnim slovima svoje dece. Crveno vino V je po sinu Vojinu, ali ovde se V potvrđuje i sortom grožđa, jer je u boci vranac. Roze vino nosi naziv A, po ćerki Andrei. Ćerka Lara dobila je tu čast da po njoj nosi ime belo vino, od naše tamjanike.

 

Tako nam nove vinarije nude zanimljiva rešenja za vinoljupce koji vole da igraju karte, ili one koji vole da igraju domine, a biće zadovoljni i oni koji planiraju da se tokom predstojećeg leta ljuljuškaju na talasima Morave.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code