Bliži nam se Vaskrs, a sa njim i radost ukrašavanja vaskršnjih jaja. Tehnika za farbanje jaja, i lepljenje sličica je sve više, ali za nas vinopljupce posebno je zanimljiv način farbanja jaja kuvanjem u crvenom vinu. Na taj način i naš Čuvarkuća će biti vinski! Da bismo bili sigurni u uspeh ovog poduhvata, obratili smo se Miri Kovačević, našoj akademskoj slikarki koja svoje slike stvara upravo slikanjem crvenim vinom. Ona već godinama usavršava ovakav stil ukrašavanja jaja, pa nam je ustupila svoj recept.
Sve bi trebalo da protekne vrlo jednostavno: jaja, koja su bila na sobnoj temperaturi, poređamo u šerpu ili lonac u kojima ćemo ih kuvati. U potpunosti ih prelijemo crvenim vinom, i kuvamo uobičajenih 10-15 minuta. Tokom kuvanja jaja nije potrebno ni okretati, niti dodirivati da ne bismo narušili stvaranje kristala.
Možemo koristiti bilo koje vino koje imamo u kući, i možemo upotrebiti jaja koja i inače tokom godine koristimo, ali nešto bolji (lepši) rezultat ćemo dobiti ako ipak učinimo neke izbore. Jaja kuvana u crvenom vinu će dobiti izrazito tamnu bordo ili ljubičastu boju, ali vino u procesu sušenja prelazi u smeđu boju, zato ako kuvamo svakodnevna smeđa jaja, boja bi mogla suviše „pobeći“ u braon. Ako se odlučimo za jaja sa belom ljuskom, uticaj smeđe boje jaja će biti odstranjen, i jaja će biti daleko bliža boji koju želimo da postignemo.
Takođe, i izborom vina možemo uticati na krajnji ishod. Ako se odlučimo za vina napravljena od sorti grožđa koja su dobri bojadiseri, dobićemo intenzivniju boju. U tu svrhu, preporučujemo domaće sorte: vranac ili probus. Vina starenjem, iz rubin crvenih nijansi prelaze u smeđkaste tonove, zato ćemo izborom mladog vina, dobiti lepšu boju.
Kada se skuvaju, jaja se ostave preko noći da odstoje u vinu, i sutradan ih izvadimo da se sama osuše. Ovim procesom na jajima će se po celoj površini stvoriti bezbroj sitnih kristalčića, koji predivno svetlucaju, što jajima daje nestvarnu lepotu. Da bi ste kristalčiće sačuvali, jaja se niti brišu, niti premazuju uljem. Prvo jaje ide na svoje mesto Čuvarkuće za narednu godinu, a ostala se poređaju u za to pripremljenu korpicu ili činiju. Ovo je potpuno prirodan metod bojenja jaja, koji nas rešava brige o uticaju neke hemikalije prilikom farbanja. Dok je vino odigralo svoju vaskršnju ulogu, i nije za dalju upotrebu.
Piše: Ljuban Očigrija
Svi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
Čitaj daljeNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
Čitaj daljeIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
Čitaj daljeU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
Čitaj dalje"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
Čitaj daljePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
Čitaj daljeMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
Čitaj daljeOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
Čitaj daljeNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
Čitaj daljePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
Čitaj daljeOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
Čitaj daljeDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
Čitaj daljeNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
Čitaj daljeVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
Čitaj daljeZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
Čitaj daljeVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
Čitaj daljeMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
Čitaj daljeJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
Čitaj daljeBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
Čitaj daljeSvetkovina na kojoj se imenuje Vitez mladog Portugizera.
Čitaj daljePre svega, to je GAGA. Raskošni prokupac Vinarije Ivanović...
Čitaj dalje