Vina
Vaskršnja jaja kuvana u vinu

Vaskršnja jaja kuvana u vinu

10 April 2023
  • Сподели:

Bliži nam se Vaskrs, a sa njim i radost ukrašavanja vaskršnjih jaja. Tehnika za farbanje jaja, i lepljenje sličica je sve više, ali za nas vinopljupce posebno je zanimljiv način farbanja jaja kuvanjem u crvenom vinu. Na taj način i naš Čuvarkuća će biti vinski! Da bismo bili sigurni u uspeh ovog poduhvata, obratili smo se Miri Kovačević, našoj akademskoj slikarki koja svoje slike stvara upravo slikanjem crvenim vinom. Ona već godinama usavršava ovakav stil ukrašavanja jaja, pa nam je ustupila svoj recept.

 

Sve bi trebalo da protekne vrlo jednostavno: jaja, koja su bila na sobnoj temperaturi, poređamo u šerpu ili lonac u kojima ćemo ih kuvati. U potpunosti ih prelijemo crvenim vinom, i kuvamo uobičajenih 10-15 minuta. Tokom kuvanja jaja nije potrebno ni okretati, niti dodirivati da ne bismo narušili stvaranje kristala.

 

Možemo koristiti bilo koje vino koje imamo u kući, i možemo upotrebiti jaja koja i inače tokom godine koristimo, ali nešto bolji (lepši) rezultat ćemo dobiti ako ipak učinimo neke izbore. Jaja kuvana u crvenom vinu će dobiti izrazito tamnu bordo ili ljubičastu boju, ali vino u procesu sušenja prelazi u smeđu boju, zato ako kuvamo svakodnevna smeđa jaja, boja bi mogla suviše „pobeći“ u braon. Ako se odlučimo za jaja sa belom ljuskom, uticaj smeđe boje jaja će biti odstranjen, i jaja će biti daleko bliža boji koju želimo da postignemo.

 

Takođe, i izborom vina možemo uticati na krajnji ishod. Ako se odlučimo za vina napravljena od sorti grožđa koja su dobri bojadiseri, dobićemo intenzivniju boju. U tu svrhu, preporučujemo domaće sorte: vranac ili probus. Vina starenjem, iz rubin crvenih nijansi prelaze u smeđkaste tonove, zato ćemo izborom mladog vina, dobiti lepšu boju.

 

Kada se skuvaju, jaja se ostave preko noći da odstoje u vinu, i sutradan ih izvadimo da se sama osuše. Ovim procesom na jajima će se po celoj površini stvoriti bezbroj sitnih kristalčića, koji predivno svetlucaju, što jajima daje nestvarnu lepotu. Da bi ste kristalčiće sačuvali, jaja se niti brišu, niti premazuju uljem. Prvo jaje ide na svoje mesto Čuvarkuće za narednu godinu, a ostala se poređaju u za to pripremljenu korpicu ili činiju. Ovo je potpuno prirodan metod bojenja jaja, koji nas rešava brige o uticaju neke hemikalije prilikom farbanja. Dok je vino odigralo svoju vaskršnju ulogu, i nije za dalju upotrebu.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code