Vina
Zlata vredna naša rakija

Zlata vredna naša rakija

17 April 2023
  • Сподели:

Kada razmatramo koliko je neki proizvod dobar, vrlo često jedan od argumenata koji potvrđuju kvalitet je i njegova cena. Od ovakvog odmeravanja nisu pošteđena ni alkoholna pića. U svetu najčuvenija, napriznatija pića, kao što su konjak i viski, uglavnom potvrdu svog renomea imaju i u cenama, koje izazivaju strahopoštovanje. Kakva je sitacija sa destilatom sa kojim se mi ponosimo – sa našom rakijom?

 

Vodićemo se onim što mi kao vinoteka i rakija šop imamo u ponudi. Za početak, neko ko je na svetskom prvenstvu u destilatima dokazao da može svojim kvalitetom da ide u korak sa gore pomenutim pićima, jer je bio u prvih deset na svetu. Destilerija Zarić poznata je po svojim rakijama koja nose naziv Kraljica, ali na svoj presto uzdigli su Kralja. Radi se o rakiji koja se proizvodi na način sličan francuskom konjaku, samo ne od grožđa nego od šljive. Praktično se vrši kupaža vina od tri sorte šljiva: trnovače, crvene ranke i požegače, a prepečeni destilat odležava u hrastovim buradima 3 godine. Na polici, u flaši koja podseća na kraljevsku krunu i atraktivnoj kutiji, ova rakija košta 71 hiljadu dinara.

 

Ipak, na polici od nje je skuplja Uteha naša Trezor, sa cenom od 77 hiljada. Ali, ovaj rekord joj ne možemo priznati, jer se u veoma lepoj i luksuznoj kožnoj kutiji, zapravo nalaze dve flaše sa čašama. Ova rakija je napravljena od stare autohtone sorte Moravke. Nakon pečenja, rakija odležava 3 godine u novim hrastovim bačvama, koje se posle toga više ne koriste. U konkurenciju uzmamo Utehu našu u verziji Protokol, staru 12 godina, koja na police dolazi u veoma zanimljivoj flaši, zapakovanoj u drvenu kutiju, i stoji 31.200 dinara.

 

Stara pesma šljivovica, s pravom nosi to ime jer je stara 18 godina – toliko je odležavala u hrastovim buradima. Tako dug dodir sa hrastom dao joj je veoma tamnu boju, a već prvi gutljaj ove rakije će iz vas izmamiti pesmu, najbolje neku staru. U drvenoj kutiji, flaša ove rakije na polici košta 41.900 dinara.

 

Kao što se vidi, do sada kolo vode rakije od šljive. Da ne ostane tako, potrudila se destilerija Potpis sa svojom Wild Pear, rakojim od divlje kruške. Skupocenost joj daje retkost voća od kojeg se pravi, jer kada bi se uzgajala onda ne bi bila divlja kruška. Nadogradnja retke sirovine postignuta je specifičnim postupkom u procesu fermentacije, i dvostrukom destilacijom. Na kraju, rakija je odležavala 12 godina u bariku, što joj je dalo prelepu boju, ali i obogatilo aromu. U veoma atraktivnoj kutiji, flaša Potpisove divlje kruške divlja na polici po ceni od 30 hiljada dinara. U ovo visoko društvo svakako spada i Rubinov vinjak Hedonic, ali o njemu detaljnije kada se pojavi na policama OURS vinoteke.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code