Vina
Arhive, vertikale, mehurići

Arhive, vertikale, mehurići

23 April 2023
  • Сподели:

Na juče održanom Grand Tastingu izlagači su se trudili da publiku impresioniraju svojim arhivama, vertikalama i sve popularnijim penušavim vinima. I, u tome su uglavnom uspeli! Vinarije, poput slovenačkog Puklaveca i hrvatskog Venja, ponudelu su nam vina po 30, 40 godina stara. A, sa čime su pred vinoljupce izašle naše vinarije?

 

Vinarija Doja nam je pokazala svoju vertikalu Prokupca, od prvog flaširanja 2015. pa do 2019. godine. Takođe su se podičili svojom breg linijom – Prokupac, Merlo, Kaberne Sovinjon. Vinarija Matalj je posetioce obradovala vertikalom svog čuvenog kaberne sovinjona Kremen Kamen. Mogli smo da probamo godišta 2016., 2017. i 2019., koja su pre probe bila propisno dekantirana.

 

Milijan Jelić je predstavio svoju vertikalu pino noara, sakrivenog iza naziva Mammoth, pa smo mogli da probamo mamutski odležale pinoe iz 2006., 2007. i 2008. godine, koji su pokazali da su u svom zenitu. Još jedna crvena vertikala nas je mamila sa štanda vinarije Temet – njihov Ergo crveni, u godišnjem spektru: 2016., 2017. i 2018., gde se samo od godine do godine menjao procenat učešća prokupca, merloa i kaberne sovinjona u kupaži.

 

U Srbiji penušava vina postaju sve popularnija, a to se može videti i po tome koliko naše vinarije posvećuju penušavcima pažnju. Vinarija Aleksandrović je pokazala u svom Trijumf Noaru iz 2010. da i penušava vina umeju lepo da stare. To nam je potvrdila i vinarija Kovačević sa svojim Brutom iz 2011. Koji je 9 godina ležao na kvascima. Malo mlađi je penušavi oranž od sovinjon blana, koji predstavlja vertikalnu kupažu 2014. i 2015. godine, koja je još uvek na kvascima.

 

I vinarija Deurić mnogo polaže na svoja penušava vina Pirnceps i The. Princeps, koji smo imali priliku da probamo, napravljen je od šardonea, mlado vino iz 2021. koje je tokom celog procesa fermentisalo u bariku. The nam je poslužen iz magnum boce. Još jedan trend koji vinska publika rado prihvata – flaširanje vina u magnum boce. Po svemu sudeći, u letu koje dolazi, osveženje ćemo pronaći u srpskim penušavcima!

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code