Vina
I posle Župe – Župa

I posle Župe – Župa

2 Maj 2023
  • Сподели:

U subotu je održan deseti Međunarodni festival vina u Aleksandrovcu, na kome je učestvovalo oko 60 naših vinarija i desetak iz našeg neposrednog okruženja. Da je Aleksandrovac jedna od najvažnijih kota na vinskoj mapi Srbije potvrđuje i činjenica da je velika većina vinara koji su izlagali svoja vina upravo iz Župe. Posebno raduje činjenica da je, uz već poznate i priznate vinarije, bio priličan broj novih vinarija sa kojima su se vinoljupci prvi put sreli.

 

Naravno, potpuno očekivano, na festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika, i potpuno je bilo logično da prvi krug, kada isprobavamo bela vina, posvetimo tamnjanici, a drugi krug, kada analiziramo i uživamo u crvenim vinima, posvetimo prokupcu. Svaki vinar se trudio da vinima da neki svoj pečat, pa smo mogli da probamo vina kojima se Župa diči u najrazličitijim stilovima.

 

Pored dobro nam poznatih vinarija Budimir, Jota, Botunjac, Minić, Spasić, Fragaria... probali smo vina i nekih novih vinara, koji su svojim vinima pokazali da Župa Aleksandrovačka ima još mnogo toga da kaže kada je vinarenje u pitanju: Tri brata, Duja, Milica, Varina... I, kao po nekom pravilu, svi oni  imaju obavezu da svoje znanje pre svega pokažu u spravljanju prokupca i tamnjanike.

 

Ipak, sve veću pažnju, i vinara i ljubitelja vina, budi još jedna stara župska sorta – Jagoda. Za spas ove sorte zaslužan je Kosta Botunjac, ubrzo mu se pridružila tada mlada vinarija Fragaria, koja je čak i svoj naziv posvetila ovoj sorti, jer fragaria na latinskom znači jagoda. Danas, sve veći broj župskih vinara počinje da sadi, i pravi vina od ove sorte grožđa. Posebno je zanimljiv uspešan pokušaj vinarije Duja, koja ne samo da je napravila dobra vina od tamnjanike i jagode, nego i kupažu u kojoj su ove dve sorte zastupljene pola-pola.

 

Da tokom festivala vina ne budu zaposlena samo nepca vinoljubaca, već i njihove moždane ćelije, Turistička organizacija Aleksandrovca je organizovala i veoma zanimljivo i moderno predavanje „Otkrivanje potencijala društvenih mreža u vinaskoj industriji“. Predavač Aleksandar Marinković je pratiocima predavanja prikazao kako društvene mreže mogu biti korisne za promovisanje vina, vinarija, vinskog turizma, potkrepljujući svoje izlaganje primerima uspešnih kampanja na vinskom tržištu.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code