Vina
Podrum Madžić

Podrum Madžić

6 Maj 2023
  • Сподели:

Nedaleko od Beograda, u selu Selevac kod Smederevske Palanke, nalazi se veoma zanimljiv vinski podrum Madžić. Vlasnik vinarije Zoran Madžić je školovani vinar koji fantastično kombinuje znanje stečeno na fakultetu, tradicionalni način pravljenja vina svog kraja, i svoj pronalazačko-izumiteljski talenat. Ne samo da gaji vinograd i pravi vina na samo sebi svojstven način, nego i na porodičnom imanju sve objekte gradi sam, konsultujući svoju domišljatost.

 

I prostor u kome se odvija proizvodnja vina, i barik podrum, i degustacionu salu Zoran je napravio sam, uz pomoć svoje porodice, veoma efikasno koristeći ono sa čime raspolaže. Na isti način Madžić postupa i u vinogradu: od načina sadnje, oblikovanja čokota, i formiranja rodnih okaca i lastara, zatravljivanja vinograda, pa do popune čokota u vinogradu. Praktično, Zoran svoj lični stav prema životu i prirodi koja ga okružuje, preslikava na svoj stil stvaranja vina, zato i u vinskom podrumu Madžić prepušta „divljim kvascima“ da rade svoj posao.

 

Podrum Madžić se usredsredio na gajenje samo jedne sorte grožđa – merlo, od koga u vinariji nastaju tri crvena i jedno roze vino. Crvena vina su: Merlo, The Merlo i The Merlo Limited. Sasvim sigurno među najboljim merloima kod nas. Od skoro, Zoran pravi i roze od merloa, ali u manjim količinama, uglavnom za sebe, svoje prijatelje i ostale posetioce vinarije. Merlo u osnovnoj verziji je dobro, voćno, elegantno vino za svaki dan. Unapređena varijanta The Merlo je jedna stepenica iznad, izuzetno vino, punog ukusa, bogate voćnosti i duge završnice. Na kraju, The Merlo Limited je vino koje se pravi samo u posebno dobrim godinama, i koga možemo opisati kao pauna koji je raširio svoje prekrasno perje da nas zadivi.

 

Kao i u svemu ostalom, i u degustacionoj sali/restoranu, Madžići se oslanjaju na sopstvene snage. Svojim gostima prirede sto prepun ukusnih đakonija, jednostavnih i prirodnih, tako da je lako zaključiti da je idealno upareno sa njihovim vinima. Pored vertikale merloa iz Podruma Madžić, gosti ponekad imaju priliku da probaju i ona vina koja se više ne prave, i ima ih još samo u arhivi vinarije. Tako smo imali prilike da probamo Radosavlje, prokupac iz starog vinograda koji je iskrčen da napravi mesta novim zasadima merloa. Za kraj, na terasi sa prelepim pogledom na Madžićev vinograd, imali smo priliku da probamo odležalu rakiju, koja je na nivou francuskih konjaka.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code