Vina
Vinska Kraljevska Srbija

Vinska Kraljevska Srbija

10 Maj 2023
  • Сподели:

U Knez Mihailovoj ulici, u Galeriji Kuće legata otvorena je izložba „Vinska Kraljevska Srbija“. Ulaz je besplatan, a posetioci će moći od 10.05. do 10.06., svaki dan osim ponedeljkom, od 12 do 20h da vide više od 200 eksponata iz lične zbirke Zorana Rapajića, koji je i autor ove izložbe. Činjenica da je Srbija jedna od retkih zemalja čije su se obe dinastije bavile vinom, u smislu da su i Obrenovići i Karađorđevići imali svoje vinograde, iz kojih su pravili svoje vino, a da se sasvim sigurno isto može reći i za Nemanjiće, kumovala je nazivu izložbe.

 

Svi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča koje govore o bogatstvu vinske istorije, tradicije i kulture Srbije. Vinska Kraljevska Srbija je svedočanstvo koje bi, pre svega, nama samima trebalo da ukaže na značaj koji je vinarstvo i vinogradarstvo imalo za našu zemlju. Ljubitelji vina i istorije moći će da vide neke stare vinske i rakijske etikete, razglednice, jelovnike i vinske karte iz prve polovine prošlog veka, knjige i časopise vezane za vino, umetnička dela...

 

U sklopu izložbe održaće se i brojna predavanja, radionice, degustacije, i svaki od pratećih događaja biće tematski vezan za izložbu. U poslednjoj deceniji XX veka, pojavom prvih privatnih vinarija započinje renesanska srpskog vinarstva, dok od prve decenije XXI veka do danas broj vinarija se toliko uvećava da možemo govoriti o pravoj maloj vinskoj revoluciji u Srbiji. Cilj ove izložbe je da nam pokaže da je vinska Srbija postojala i mnogo pre ovog perioda, a njen autor Zoran Rapajić ovim nije rekao svoju poslednju reč – već četvrt veka skuplja eksponate koji pričaju vinske priče, njegova kolekcija dostigla je impozantnu brojku od preko 1000 predmeta, tako da možemo očekivati i nove izložbe sa eksponatima koje u ovih mesec dana nećemo videti.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code