Vina
Od Avale do Horgoša

Od Avale do Horgoša

15 Maj 2023
  • Сподели:

Protekli vikend bio je bogat vinskim i rakijskim događajima. Rakijaši su u subotu na Avali organizovali Prvi Međunarodni rakija fest – Avala 2023 na kome su ljubitelji dobre kapljice mogli da uživaju degustirajući njihovu ponudu. U isto vreme u zemunskom Madlenijanumu održavao se 2. Zemunski Salon Vina i Umetnosti. Veliki odziv, i izlagača i posetilaca, ukazuje na to da je ova vinska manifestacija u potpunosti uspela da zaokupi pažnju vinoljubaca, i da zaslužuje da se nađe na mapi velikih vinskih dešavanja u Srbiji.

 

Za to vreme u miru severnobačke ravnice Red vitezova vina „Sveti Orban“ iz Horgoša organizovao je svoje jedanaesto po redu Veliko međunarodno takmičenje vina. Na ovo vinsko takmičenje koje se održavalo u Horgošu poslali su svoje uzorke vina i naši vinari. Sastav sudija koji su ocenjivali vina je bio međunarodni, bilo je ocenjivača iz Slovačke, Rumunije, Mađarske i naravno Srbije. Ove godine naša vina su postigla zapažen uspeh. U konkurenciji belih vina naše vinarije su osvojile 5 zlata, 8 srebra i 11 bronzi. Na takmičenju crvenih vina osvojili smo 6 zlatnih medalja, i po 11 srebrnih i bronzanih. Kod ocenjivanja rozea, naši vinari su uzeli 3 srebra i 5 bronzi.

 

Značajan rezultat ogleda se i u tome što su se dva naša vina našla u prvih 5 crvenih vina na takmičenju, to su Simfonija (kupaža prokupca, merloa, marselana i kabernea) vinarije "Nikad nije kasno" iz Kruševca, i Teona (kupaža prokupca, merloa i kabernea) vinarije Milica iz Aleksandrovca. Posebno raduju dobre ocene za vina od naših sorti prokupca i tamjanike. Međunarodni žiri, koji se sastojao od uglavnom stranih sudija, zapazio je kvalitete naših kralja i kraljice vinskih sorti. Pored dve pomenute kupaže na bazi prokupca koje su se našle u prvih 5 crvenih vina, zlato je osvojilo i vino Signature, opet kupaža na bazi prokupca iz vinarije „Nikad nije kasno“.

 

Ali, zlata su osvajali i sortni Prokupci župskih vinarija Žarković i Smiljković, dok je roze od prokupca i muskat hamburga vinarije "Moravski val" osvojio bronzu. Naše Tamjanike su osvojile dva zlata, od vinarije Jelisaveta iz Pančeva i vinarije Milica iz Aleksandrovca, a kupaže tamjanike i šardonea vinarija Jelisaveta i „Nikad nije kasno“ osvojile su srebro. Što se tiče pojedinačne uspešnosti naših vinarija, najviše odličja osvojile su: vinarije Milica i „Nikad nije kasno“ – po dva zlata i srebra, i vinarija Jelisaveta jedno zlato i tri srebra.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code