Vina
Vinsko blago Srbije

Vinsko blago Srbije

24 Maj 2023
  • Сподели:

Juče je, u okviru izložbe „Vinska Kraljevska Srbija“, održana radionica „Vinsko blago Srbije“. Ovo predavanje, obogaćeno praktičnom primenom u vidu degustacije vina, bilo je namenjeno predstavnicima naših turističkih agencija, kako bi stekli određeno znanje o vinima za potrebe vinskog turizma. Turistički vodiči, vlasnici i direktori turističkih agencija, ima li su priliku da se upoznaju sa našim sortama koje predstavljaju vinsko blago Srbije.

 

Na radionici su predstavljena 4 vinska (turistička rejona) kroz 4 vinarije, i njihova vina. Levač je predstavljen kroz vinariju Miletić iz Oparića, i njihovu tamjaniku Impresija. Kao što i njen naziv kaže, impresivna tamjanika koja vinoljupcu pruža sve ono što se očekuje od tipične srpske tamjanike. Prepoznatljive arome zove, uz herbalne tonove i osvežavajući miris zelene jabuke, sa snažnih 14% alkohola, čime je Levač dokazao da se i u njemu pravi dobra tamjanika.

 

Subotički kraj predstavila je vinarija DiBonis sa svojim vinom DiMuscat, napravljenim od muskat otonela, u potpuno drugačijem stilu od prethodnog. DiMuscat je poluslatko vino, bogato cvetnim i voćnim notama, ali zahvaljujući znatnom sadržaju alkohola i izraženim kiselinama, stvara se balans zahvaljujući kome nemamo utisak da pijemo tako slatko vino. Ovo je, očigledno, specijalnost vinara Lasla Bonija, jer čak i njegova dezertna vina deluju tako uravnoteženo da njihova slatkoća ne dominira.

 

Vinarija Malča, iz okoline Niša, predstavila nam je nešto sasvim novo – belo vino od crne tamjanike. Taman što su se ljubitelji vina navikli da pored bele tamjanike postoji i crna, odmah su morali da skoče u novu avanturu i isprobaju kakvo se vino dobije kada se crnoj tamjanici odmah ukloni pokožica. Na kraju, Beogradski rejon predstavila je vinarija Plavinci iz Zaklopače. Radi se o prvoj našoj vinariji koja je dobila sertifikat za organsku proizvodnju, a prikazali su svoje vino Indigo. Indigo je vino spravljeno od pomalo zapostavljene naše sorte grožđa regent, koje svojom intenzivnom, tamnom bojom opravdava svoj naziv.

 

Prisutna publika je pokazala veliko interesovanje prema vinima, tako da je nakon zvaničnog dela radionice, nastavljeno sa degustacijom još nekih vina naših vinarija. A, svi oni koje je privukla priča o našoj tamjanici, imaće prilike detaljnije da je upoznaju u subotu, 27. maja, od 16:30 na Wine Jam-u, na platou ispred hotela Radisson.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code