Vina
Dekantiranje medalja

Dekantiranje medalja

7 Jun 2023
  • Сподели:

Samo što su nam se slegli utisci sa dvodnevnog najlepšeg vinskog događaja u regionu – Wine Gardenu u beogradskoj Botaničkoj bašti, već danas su nas zaplavile lepe vesti o uspesima naših vina na Dekanteru u Londonu. Naša vina osvojila su 103 medalje, od toga jednu platinu, 5 zlata, 38 srebra i 59 bronzi.

 

Sa 97 osvojenih poena Grašac 2020 vinarije Vinčić osvojio je platinastu medalju! Ali, ovo nije prvi put, pre nekoliko godina platinu je za Srbiju osvojio i šardone iz vinarije Erdevik pod nazivom Omnibus Lector. Samo što smo ove godine otišli i korak više: sva vina koja na Dekanteru osvoje platinu prolaze još jedan krug dalje, u kome četvoročlani žiri bira 50 najboljih vina iz celog sveta kojima će dodeliti titulu Best in Show, Grašac je ove godine osvojio i tu titulu!

 

Vinarija Matijašević je na ovogodišnjem Dekanteru osvojila dva zlata: Tri Doline 2020, vino nastalo od sorte merlo osvojilo je 95 poena; SoviNoa Fume Blanc 2021, spravljeno od sovinjon blana, takođe je osvojilo 95 poena. Utisak dobre vinarije pojačavaju i srebra koja su sa 92 poena osvojili SoviNoa Sovignon Blanc 2019, i Belina 2021 sa 90 poena od sorte smederevka, kao i bronza koju osvaja Sedam hrastova Cuvee 2021, kupaža sovinjon blana, smederevke i pino blana.

 

I vinarija Erdevik donosi u Srbiju zlato, ovaj put sa Stifler's Mom Shiraz 2017, takođe sa 95 poena. Erdevik osvaja i dva srebra: Erdevik Trianon 2018 sa 94 poena i Marlon Delon 2017 sa 90 poena. Grand Trianon 2016 uzeo je bronzu. Zlatom se ovenčala i BT vinarija – njihovo vino Mister Marselan 2021 osvojilo je 95 poena.

 

Vinarija Jovac takođe je donela slavu Srbiji: zlato su dosegli svojim vinom Stella Noir 2020. Iako bi nas naziv vina mogao navesti na pomisao da se radi o vinu od pino noara, zapravo se radi o kupaži kaberne sovinjona, kaberne frana, merloa i prokupca. Posebno nam je drago što je vinarija Jovac osvojila i bronzu sa našom sortom grožđa – Tamjanika 2021. Sa našim sortama, medalje su osvajali i Doja, Tarpoš, Čokot, Deurić, Verkat, Matalj, Mrđanin, Virtus, Chateau Prince, Aleksić, Grabak...

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code