Vina
Blanc de Prokupac

Blanc de Prokupac

11 Jun 2023
  • Сподели:

U eri sve veće popularnosti penušavih vina, stigao nam je pravi hit iz Podruma Pevac: penušavo vino od sorte kojom se posebno ponosimo - od prokupca! Podrum Pevac je kvalitetom svojih vina već osvajao nagrade na najprestižnijim svetskim vinskim takmičenjima, a sada su postali i prvi u svetu koji su napravili penušavo vino od prokupca! Još uža odrednica je „blanc de noir“, što će reći belo vino od crnog grožđa – dakle, prvo belo penušavo vino od našeg prokupca!

 

Podrum Pevac pravi rakije od različitih vrsta voća, prave i zanatsko pivo, ali iskorak u svet učinili su upravo sa vinom. Pored vina od naših čuvenih sorti tamjanike i prokupca, izuzetna su im vina i od internacionalnih sorti šardonea, kabernea, merloa. Od ovih sorti grožđa u Podrumu Pevac spravljali su bela, crvena i roze vina, a sada je na red došlo i penušavo vino koje su napravili šarmat metodom, metodom kojom nastaje poznati italijanski proseko.

 

Ljubitelji vina će imati priliku da uživaju u veoma nežnom penušavom vinu, punom svežine, uz nešto niži sadržaj alkohola od 10%. Starije vinoljupce će ovaj penušavac vratiti u detinjstvo, jer će na nepcu moći da osete ukus kiki bombona uz koje su odrastali. U letu koje je pred nama, dobro ohlađeno, ovo vino će nam biti izvor osveženja, dok će za istinske gurmane beli penušavac od prokupca odlično ići uz vruću prasetinu sa hrskavom kožicom.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code