Vina
Jabuke i vino

Jabuke i vino

16 Jun 2023
  • Сподели:

U vinariji Deurić na vas čekaju jabuke i vino, kao u čuvenoj pesmi, samo što je umesto reš prepečenog tosta daleko bolja i kvalitetnija ponuda hrane koju u kuhinji spremaju, i uparuju sa svojim vinima. Porodica Deurić je krenula sa plantažom jabuka, pa će vas, u slavu toga, s ponosom dočekati sa svojim kalvadogom (nije slovna greška) Pulinero – izuzetan destilat koji predstavlja kombinaciju 6 sorti jabuka, odležavalih u različitim tipovima drvenih sudova. Odličan način da se započne hedonistički doživljaj vinarije Deurić.

 

Ipak, svetla pozornice usmerena su ka vinima! Za pino noar se kaže da je zahtevna sorta grožđa, od koje samo najveći znalci umeju da naprave dobro vino. Ako je suditi po tome, onda u vinogradu i vinskom podrumu vinarije Deurić rade vrhunski znalci, jer je njihov Pinot Noir veoma dobar! Ništa manje nisu dobri ni šardone, sovinjon blan, merlo ili gevurctraminer.

 

Nama posebnu pažnju privlače vina od naših sorti grožđa – od probusa i morave. Probus 276 dominira svojom intenzivnom rubin bojom, ostavljajući nas bez daha džemastim aromama, obogaćenih začinskim notama. Posebnu zanimljivost predstavlja brojka u njegovom nazivu, koja nam govori o nadmorskoj visini na kojoj se vinograd nalazi. Severna Morava je splet lepršavih voćnih aroma sa svežim postojanim kiselinama, što čini veoma kompleksno i slojevito vino. I ovde se srećemo sa veoma domišljatim nazivom: na jugu Srbije se Istočna i Zapadna Morava ulivaju u Veliku Moravu, a na obroncima Fruške Gore ih čeka Severna Morava.

 

Perjanice vinarije Deurić su Aksiom Crveni i Aksiom Beli – jedno je kupaža crvenih, drugo kupaža belih sorti iz Deurićevih vinograda, kod kojih je izvučen maksimum koji pruža fruškogorski teroar i umešnost vinarenja u vinskom podrumu. Prateći trendove, u vinariji Deurić napravili su i veoma zanimljiv roze, koji nosi naziv Urban, a mnogo znanja i truda je uloženo i u izuzetno penušavo vino „The“ spravljeno tradicionalnom šampanjskom metodom od šardonea.

 

Priča o vinariji iz Male Remete ne može se ispričati a da se ne pomene njihova kuhinja i restoran sa predivnom baštom. Iz kuhinje izlaze hedonistički hitovi poput domaće kobasice sa sirom, uz koju ide sos od jabuka sa sopstvene plantaže, „drpana“ prasetina, koju u letnjoj sezoni zameni dugo „krčkana“ teletina. Za sladokusce tu je pita s jabukama (naravno, iz sopstvenog voćnjaka), bogato ukrašena šlagom i karamel prelivom. Tu su uvek prisutni i znalci zaposleni u vinariji koji će pomoći da uz ove ukusne zalogaje odaberete i gutljaje vina koja se sa njima najbolje slažu.

 

Za one koji žele nešto o vinu, i njegovom uparivanju sa hranom, i da nauče, jednom mesečno se organizuje i škola vina. Neko ko je ceo dan uživao u gurmanskim blagodetima koje pruža vinarija Deurić, ima priliku da izbegne upravljanje volanom, zahvaljujući 4 apartmana koja su od skoro u funkciji. Dan se može završiti na vidikovcu koji se nalazi iznad apartmana, gde gost može, pijuckajući vino ili kalvadog, uživati u smiraju dana.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code