Vina
Neka Svemir pije Nemir

Neka Svemir pije Nemir

19 Jun 2023
  • Сподели:

Borba sa kišom i vodenom stihijom ovih dana vodi se u svim krajevima Srbije. Malo manje dramatična borba odvijala se na Trgu Slobode u Novom Sadu, gde je trebalo da se održi dvadeseti po redu InterFest, međunarodni vinski festival. Organizatori, izlagači, muzičari, vinoljupci... svi su danima proveravali vremenske prognoze – hoće li im kiša dozvoliti hedonističko okupljanje ili neće. Bilo je veoma neizvesno, ali svi učesnici ovog festivala vina, hrane i muzike su pokazali izuzetno strpljenje i upornost, i to ih je na kraju dovelo do pobede nad kišom.

 

Tri dana su i Novosađani, i gosti Novog Sada iz cele Srbije, uživali u gutljajima dobrih vina, rakija, vinskih destilata... finim zalogajima najraznovrsnije vojvođanske hrane – suvomesnatih i mlečnih delikatesa, maštovitih slatkiša... i zabavljali se uz šaroliku muziku sa bine. Festival je počinjao  u popodnevnim časovima veoma dobrim i uspešnim radionicama, za one koji žele da saznaju i nešto više o vinima koje piju, da bi se od 18h nastavljalo skladnom kompozicijom muzike, hrane i pića. U večernjim časovima posetilaca je bilo toliko da su se jedva mimoilazili u uličicama između štandova, i samo im svima možemo poželeti da dogodine ne bude neizvesnosti sa vremenskim (ne)prilikama.

 

Tek što smo prestali da slavimo sjajne rezultate sa ovogodišnjeg Dekantera, stigla je vest o novim uspesima naših vinarija, ovaj put na balkanskom takmičenju BIWC. Vinari iz Srbije osvojili su 31 zlatno odličje, 51 srebrnu i 38 bronzanih medalja. Pored toga, vinarija Vinčić ponovila je uspeh iz Londona i osvojila trofej za najbolje belo vino od autohtonih sorti sa svojim grašcem Grand Fru 2020. Ipak, na svom trijumfalnom putu ovaj put nisu ostali usamljeni – pridružila im se vinarija Despotika, koja je osvojila trofej za najbolje polusuvo vino sa svojom roze kupažom kaberne sovinjona i prokupca Nemir 2022. Što bi rekli stihovi Bajagine popularne pesme: „Neka Svemir pije Nemir“. Za Srbiju su, sa ocenjivanja u Rumuniji, dva dupla zlata doneli i Podrum Pevac sa svojim barikiranim šardoneom Gušt 2019, i vinarija Vinum sa svojim Grašcem 2020.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code