Vina
A sad malo ona!

A sad malo ona!

22 Jun 2023
  • Сподели:

Naše vinarije sve više uzimaju učešća na prestižnim međunarodnim vinskim takmičenja, i kao rezultat toga, redovno nam stižu dobre vesti o nagradama, priznanjima, medaljama, titulama koje njihova vina osvajaju. Vinarima je dugo trebalo da se odluče za takva iskorak, ali šta je sa našim destilerijama? Da li je vreme da se naša rakija uhvati u koštac sa viskijima, konjacima, burbonima... na međunarodnim takmičenjima?

 

Destilerija Zarić prva je krenula u tom smeru – već su slali svoje rakije na svetska takmičenja destilata, i vraćali se sa medaljama. Ove godine zabeležili su značajan uspeh. Na takmičenju destilata, ili kako mi volimo da kažemo žestokih pića, u San Francisku pod nazivom Bartender Spirits Awords, rakije destilerije Zarić osvojile su 6 medalja: 3 zlatne i 3 srebrne. U konkurenciji je bilo više od 1600 žestokih alkoholnih pića, a u žiriju su bili isključivo barmeni.

 

Zlatne medalje sa po 91 poenom osvojile su Opsesija, rakija od maline, i Koketa, liker od višnje. Sa samo jednim bodom manje, zlatom se okitila i Magija, rakija od kajsije. Srebrne medalje, sa po 88 poena, osvojile su Kraljica, 7 godina stara rakija od šljive, i Nirvana, rakija od kruške. Dok je rakija od dunje Nostalgija zaslužila srebro sa 86 poena.

 

Nadamo se da je ovo samo početak, i da će sve veći broj naših destilerija slati svoje rakije na međunarodna takmičenja, i uspesima na njima dati potvrdu našim tvrdnjama da naše rakije ne samo da mogu da stoje rame uz rame sa najčuvenijim svetskim alkoholnim pićima, već da svojim kvalitetom i ukusom mogu da se izdignu i iznad njih.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code