Vina
Tamjaniko, šaljem te međ' ljude

Tamjaniko, šaljem te međ' ljude

27 Jun 2023
  • Сподели:

Počelo je leto, i vreme kada se vinoljupci rado osveže dobrim, rashlađenim vinom – a, to je pravi trenutak za našu tamjaniku! I zato je prošlog vikenda bio Wine Jam ispred hotela Radisson na temu Tamjanike, a već sledećeg vikenda u Legatu Petra Lubarde na Dedinju, imaćemo nastavak Wine Jam-a na istu temu Tamjanika 2. Sami od sebe nam se javljaju stihovi Miće Minića, vlasnika Vinske kuće Minić:

 

„Tamjaniko, šaljem te međ' ljude,

Da i drugom život drag okrepiš.“

 

Ovako svoju pesmu „Stota suza“ završava stihotvorac i vinotvorac iz sela Tržac u Župi, a isti naziv je dao i za svoju tamjaniku. I, zaista, Tamjanika kreće među ljude da nas u ovim letnjim mesecima osvežava! Pored ovih vinskih manifestacija, na kojima je Tamjanika igrala, i igraće glavnu ulogu, naša Kraljica belih sorti se pojavljivala i kao tema na radionicama u okviru brojnih drugih vinskih dešavanja.

 

Kao potvrda da naša Tamjanika sa uspehom može da izađe i izvan granica Srbije, stigli su danas rezultati iz Slovačke sa tamošnjeg međunarodnog takmičenja Muvina 2023. Na ovom takmičenju Tamjanika vinarije Ralević je za Srbiju osvojila zlatnu medalju sa 86,33 poena. Već smo se navikli da nam odlične tamjanike stižu iz Župe Aleksandovačke, u skorije vreme i iz Levača, Kosova, Fruške Gore, okoline Kragujevca, sada je ova zlatna medalja za braću Ralević pokazala da se dobra tamjanika pravi i u Paraćinu.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code