Vina
Registar starih vina

Registar starih vina

3 Jul 2023
  • Сподели:

Engleski filozof Frensis Bejkon jednom prilikom je rekao da je starost dobra samo u četiri slučaja: staro drvo najbolje gori, staro vino je najbolje piće, starim prijateljima se najviše veruje, a stari se pisci najbolje čitaju. Da bi pomogla vinoljupcima da se što bolje orjentišu među starim vinima, jedan od najvećih vinskih stručnjaka Džensis Robinson, sa svojom koleginicom Temrin Karin, je poslednjih godina radila na katalogizaciji starih vinskih loza širom sveta. Ovih dana, taj njen dugogodišnji rad krunisan je lansiranjem sajta Old Vine Registry.

 

Sajt je veoma jednostavan – loze se pretražuju po starosti, zemljama ili sortama. Cilj ovog projekta je da se promovišu vina iz starih vinograda, i da se na taj način stare loze sačuvaju za budućnost. Tvorci sajta podstiču javnost da se u onlajn registru nađe što veći broj loza starijih od 35 godina iz celog sveta, zbog toga su omogućili da se stari vinogradi prijavljuju i putem formulara na sajtu.

 

U registru starih vinovih loza se mogu naći i vinogradi stariji od 200 godina, ali za sada nema unosa iz Srbije. Verujemo da ima i naših vinara koji bi po pitanju starosti svojih vinograda imali šta da kažu. Na primer, Mali podrum Gajić ima lozu naše sorte prokupac zasađenu 1915. godine, od koje se pravi nedavno nagrađeni Crveni vitez. Dovoljno je na sajtu Old Vine Registry popuniti formular. Zato, pozivamo naše vinare da svojim vinogradima ucrtaju i Srbiju na mapu starih loza ove planete.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code