Vina
Tri boje Morave

Tri boje Morave

6 Jul 2023
  • Сподели:

Geografskim pojmovima Zapadna, Istočna i Velika Morava, vinarija Deurić je dodala četvrtu – Severnu Moravu, nazvavši tako svoje vino od naše sorte Morava. Vinarija Despotika je Moravi otvorila novu dimenziju, dodajući joj boje svojim novim projektom Tri boje Morave. Kao što se moglo pretpostaviti Tri boje Morave su parabola za tri različite vrste sudova u kojima njihovo vino od sorte grožđa Morava odležava: inox, glina i barik.

 

Prva boja je inox – Morava je odležavala u sudovima od nerđajućeg čelika, i tu je najviše zadržala osobine svoje sorte. Sledeća boja Morave je glina - u sudovima od pečene gline Morava je odležavala 9 meseci, i tu poprimila medne note. Treća boja nastala je u bačvama od 2000 litara, u kojima je vino odležavalo 9 meseci. Srpski hrast je Moravi dao blagi pečat, jer je kontakt sa drvetom bio manjeg intenziteta u tako velikom sudu.

 

Ipak, na tome se bojenje Morave nije završilo – vinski umetnici iz Despotike su te tri boje razlili u četvrtu, koja je lepote prethodne tri, iz kojih je nastala, istakla i zaokružila. Morava iz inoxa je učestvovala u kolažu ovih vinskih boja sa 70%, Morava iz gline sa 13%, a barik Morava je doprinela sa 17%. Od svih boja ponuđenih na jučerašnjoj degustaciji u vinariji Despotika, ova moravska kupaža se svima najviše svidela.  Radi raznovrsnosti, degustacija je pojačana sa dve već poznate etikete: Oranž Morava, koja je 6 meseci odležavala u bariku od 225 litara, i Morava kasna berba.

 

Snaga Morave kad nabuja opevana je i u narodnim pesmama, a bujanju vinske Morave doprinela je i vinarija Moravski Val. U tek nedavno oformljenom registru starih vinovih loza iz celog sveta, Moravski Val je poslao prvi talas iz Srbije u ovaj katalog najstarijih vinograda. U registar je upisan prvi vinograd iz Srbije, star 45 godina, zasađen u Levaču našom sortom Vranac. A, u registru će ostati zabeleženo da su se roditelji Darka Maksića, vlasnika vinarije, prvi put sreli 1978. u tek zasađenom vinogradu, a 1980. godine rođen je on!

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code