Vina
Ponovo radi Šapat!

Ponovo radi Šapat!

20 Jul 2023
  • Сподели:

Vinarija koja je od svog osnivanja važila za jednu od najatraktivnijih vinarija – svojim restoranom, restoranskom uslugom, i predivnim pogledom, upravo je prošla kroz svoje drugo renoviranje. Nakon estetskog doterivanja, Atelje vina Šapat je definitivno odskočio kada je u pitanju nevinski ugođaj u jednoj vinariji – sve izgleda kao u nekom hotelu sa 5 zvezdica.

Vinarija koja pretenduje na Mišlenovu zvezdicu ima dva vrhunska restorana, od kojih je drugi - Fleur de Sel, u kome su gastronomija i usluga jedinstvene u Srbiji. Kuvar Nikola, sa međunarodnim iskustvom, izvodi takve kulinarske bravure pred kojima zastaje dah. Za one sa najzahtevnijim apetitima, postoji i treći deo restorana, koji se nalazi sprat ispod, u nivou sa kuhinjom, gde ne postoji meni za naručivanje, već se gost prepušta trenutnoj inspiraciji bravuroznog Nikole, koji sprema ono što proceni da bi određenog gosta, u određenom momentu, najviše zadovoljilo.

Šapat ima i vinsku sobu, u kojoj se nalazi kolekcija od preko 300 najzanimljivijih vina iz celog sveta. To su najčešće veoma stara, ili veoma retka vina, ili čuvena vina čije izgovaranje imena izaziva poštovanje. Zasluge za upravljanje ovom vinskom kolekcijom, kao i za upravljenje restoranom Fleur de Sel pripadaju Dušanu Vraniću, vrhunskom somelijeru, stručnjaku za vina, destilate, ugostiteljstvo, koji je znanje stekao dugogodišnjim radom u Njujorku. Dušan je osmislio i bar, koji predstavlja putovanje kroz svet najčuvenijih destilata.

Za goste koji posle uživanja ne žele da sedaju za volan, tu su i dva komforna apartmana, kao i 4 prelepe sobe, sve sa pogledom na Dunav. Nešto sasvim jedinstveno predstavlja terasa za pušenje tompusa, i njihovo uparivanje sa nekim od destilata iz bara. Ali, u vinariju ipak idemo prvenstveno zbog vina, a za to se potrudio naš svetski priznati enolog Mladen Dragojlović. Od kada je došao u vinariju Šapat, počeo je da radi na novim vinima. Tako smo imali priliku da probamo 3 bela vina: Sovinjon Blan, koji je blago barikiran, Šardone, koji je 100% barikiran, ali je sačuvao odlike svoje sorte i Muskato Đalo, veoma lepu muskatnu sortu, koja je srodnik naše tamjanike. Mladen uveliko priprema i nova crvena vina, najviše se uzda u Kaberne Sovinjon, i kod nas malo poznatu sortu sa severa Italije – Teroldego. Sorta koja pleni svojim bogatstvom boje, mirisa i ukusa koje nesebično predaje vinu koje se od njega pravi. U planu su i 2-3 kupaže od crvenih sorti iz Šapatovih vinograda.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code