Vinarija koja je od svog osnivanja važila za jednu od najatraktivnijih vinarija – svojim restoranom, restoranskom uslugom, i predivnim pogledom, upravo je prošla kroz svoje drugo renoviranje. Nakon estetskog doterivanja, Atelje vina Šapat je definitivno odskočio kada je u pitanju nevinski ugođaj u jednoj vinariji – sve izgleda kao u nekom hotelu sa 5 zvezdica.
Vinarija koja pretenduje na Mišlenovu zvezdicu ima dva vrhunska restorana, od kojih je drugi - Fleur de Sel, u kome su gastronomija i usluga jedinstvene u Srbiji. Kuvar Nikola, sa međunarodnim iskustvom, izvodi takve kulinarske bravure pred kojima zastaje dah. Za one sa najzahtevnijim apetitima, postoji i treći deo restorana, koji se nalazi sprat ispod, u nivou sa kuhinjom, gde ne postoji meni za naručivanje, već se gost prepušta trenutnoj inspiraciji bravuroznog Nikole, koji sprema ono što proceni da bi određenog gosta, u određenom momentu, najviše zadovoljilo.
Šapat ima i vinsku sobu, u kojoj se nalazi kolekcija od preko 300 najzanimljivijih vina iz celog sveta. To su najčešće veoma stara, ili veoma retka vina, ili čuvena vina čije izgovaranje imena izaziva poštovanje. Zasluge za upravljanje ovom vinskom kolekcijom, kao i za upravljenje restoranom Fleur de Sel pripadaju Dušanu Vraniću, vrhunskom somelijeru, stručnjaku za vina, destilate, ugostiteljstvo, koji je znanje stekao dugogodišnjim radom u Njujorku. Dušan je osmislio i bar, koji predstavlja putovanje kroz svet najčuvenijih destilata.
Za goste koji posle uživanja ne žele da sedaju za volan, tu su i dva komforna apartmana, kao i 4 prelepe sobe, sve sa pogledom na Dunav. Nešto sasvim jedinstveno predstavlja terasa za pušenje tompusa, i njihovo uparivanje sa nekim od destilata iz bara. Ali, u vinariju ipak idemo prvenstveno zbog vina, a za to se potrudio naš svetski priznati enolog Mladen Dragojlović. Od kada je došao u vinariju Šapat, počeo je da radi na novim vinima. Tako smo imali priliku da probamo 3 bela vina: Sovinjon Blan, koji je blago barikiran, Šardone, koji je 100% barikiran, ali je sačuvao odlike svoje sorte i Muskato Đalo, veoma lepu muskatnu sortu, koja je srodnik naše tamjanike. Mladen uveliko priprema i nova crvena vina, najviše se uzda u Kaberne Sovinjon, i kod nas malo poznatu sortu sa severa Italije – Teroldego. Sorta koja pleni svojim bogatstvom boje, mirisa i ukusa koje nesebično predaje vinu koje se od njega pravi. U planu su i 2-3 kupaže od crvenih sorti iz Šapatovih vinograda.
Piše: Ljuban Očigrija
Svi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
Čitaj daljeNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
Čitaj daljeIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
Čitaj daljeU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
Čitaj dalje"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
Čitaj daljePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
Čitaj daljeMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
Čitaj daljeOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
Čitaj daljeNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
Čitaj daljePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
Čitaj daljeOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
Čitaj daljeDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
Čitaj daljeNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
Čitaj daljeVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
Čitaj daljeZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
Čitaj daljeVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
Čitaj daljeMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
Čitaj daljeJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
Čitaj daljeBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
Čitaj daljeSvetkovina na kojoj se imenuje Vitez mladog Portugizera.
Čitaj daljePre svega, to je GAGA. Raskošni prokupac Vinarije Ivanović...
Čitaj dalje