Vina
Dan Probusa – Probus Day

Dan Probusa – Probus Day

24 Jul 2023
  • Сподели:

Naša vina postaju sve popularnija, i posle Prokupca, Tamjanike, Kadarke, Vranca... svoj dan će dobiti i Probus! U to ime, u petak, 28. jula, u čuvenoj palačinkarnici Dizni, u Novom Sadu, biće po prvi put organizovano obeležavanje Dana Probusa. Događaj će biti upriličen u saradnji Udruženja ljubitelja Probusa i Gradske uprave za privredu Novog Sada, od 18h, u Bulevaru Cara Lazara 92.

 

Probus je naša veoma izdašna sorta, nastala na Institutu za vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima, ukrštanjem naše autohtone sorte Kadarke/Skadarke sa internacionalnom sortom Kaberne Sovinjon. Tvorci sorte Probus su doktori Sima Lazić, Dragi Milisavljević i Vladimir Kovač. Naziv novostvorenoj sorti dali su po Marku Aureliju Probu (Markusu Aurelijusu Probusu), rimskom Caru rođenom u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici, koji ima ogromne zasluge za razvoj vinarstva i vinogradarstva u našim krajevima, jer ne samo da je ukinuo zabranu gajenja vinove loze u svim rimskim provincijama van Apeninskog poluostrva, koja je do tada važila, nego je odmah počeo i da sadi vinograde po Fruškoj Gori i uz obale Dunava.

 

Iako se Probus u početku smatrao bojadiserom (sortom kojom se popravlja boja drugim crnim sortama), on je ubrzo pokazao svoj veliki potencijal da se od njega pravi izuzetno dobro vino. Poređenja radi, dok naš Prokupac ima 613 miligrama bojenih materija, Merlo 2060 a Kaberne Sovinjon 3038, Probus ima čak 5725 miligrama. Najviše se gaji, oko 95%, na Fruškoj Gori, i naši vinari podjednako dobro prave od njega barikirana vina, kao i vina bez uticaja hrastovog drveta, a pretprošlog leta enolog Fruškogorskih vinograda, Jelena Petrović, je od Probusa napravila i veoma lep roze. Nadamo se da ćemo različite stilove Probusa, koje organizator najavljuje, moći da uparujemo sa izvrsnim palačinkama i picama palačinkarnice Dizni!

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code