Vina
Dostojni rakijskog hedonizma

Dostojni rakijskog hedonizma

31 Jul 2023
  • Сподели:

Destilerija Čolić pravi rakiju veoma zanimljivog naziva – Dostojna. Ime rakije može da privuče pažnju, ali najvažnije je kada kvalitet i ukus rakije tu pažnju i zadrže. Upravo to je slučaj sa Dostojnom rakijom. Zato je ekipa OURS vinoteke i rakija šopa, na poziv vlasnika destilerije Miloša Čolića, otišla da uživa u gurmanskim kombinacijama rakije i najrazličitijih specijaliteta, koje je spremao domaćin lično.

 

Do destilerije Čolić, u selu Kutlovo, na putu koji spaja Kragujevac i Gornji Milanovac se lako stiže, naročito kada znate šta vas tamo čeka. Odmah se krenulo sa uparivanjem Dostojnih rakija sa tradicionalnim šumadijskim doručkom. Ipak, zaključak je da je najdostojniji partner Dostojne viljamovke pašteta od ćureće džigerice, dostojnim parom Dostojne dunje pokazali su se šampinjoni punjeni plavim sirom, pečeni na roštilju, dok je Dostojna kajsija udostojila hrskavu palentu i slaninu od moravke zapečene na roštilju da se istaknu kao njeni idealni partneri. Naravno, uz Dostojnu šljivu odležalu u barik buradima, kraljicu šumadijskih rakija, slaže se sve!

 

Degustacija rakija je nastavljena, pa je bilo prilike da se proba i ponešto što još nije dobilo svoju etiketu – nefiltrirana viljamovka, odležala 9 godina, se pokazala kao dragulj za koga jedva čekamo da se flašira i krene među ljubitelje dobre kapljice! Na zvezdu dana smo tek čekali: čuveno Čičino meso, na koje je naš domaćin ponosan koliko i na svoje rakije. Neke detalje spremanja Miloš Čolić je ostavio kao tajnu, ali sasvim je sigurno da, pored posebnog načina pripreme, jako važnu ulogu ima i to što koristi meso moravke, naše stare sorte svinje, kao i mast od nje. U duetu sa Čičinim mesom bili su i odimljeni ćureći bataci i karabataci, pečeni na krompiru i povrću, u svakoj drugoj kombinaciji oni bi mogli biti zvezda dana, ali pored Čičinog mesa nisu imali šansu.

 

Za kraj dana, isprobali smo još jedno uparivanje: Dostojne šljive, u kojoj su sabrane požegača, crvena ranka, trnovača, čačanska lepotica i čačanska rodna, i sve lepo odležale u buradima od srpskog hrasta, sa Despotom, srpskim brendom tompusa. Uz predivan pogled na zalazak sunca za planinu Rudnik, ništa bolje se ne može zamisliti! U destileriji Čolić planiraju izgradnju degustacione sale, kao i zgrade sa nekoliko apartmana i soba, tako da će u bliskoj budućnosti u svemu ovome moći da uživaju i hedonisti iz cele Srbije, a i šire!

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code