Vina
Rashlađivanje u Vinskom Parku

Rashlađivanje u Vinskom Parku

28 Avgust 2023
  • Сподели:

I pored epske vrućine Vinski Park u Sremskoj Mitrovici je bio prepun izlagača i posetilaca! Niko nije želeo da propusti, već dobro poznatu, fantastičnu atmosferu jedne od najlepših vinskih manifestacija u Srbiji.Vinari su u Gradskom parku u Sremskoj Mitrovici sve pripremili na vreme, rashladili vina na svojim štandovima, uprkos žezi naštimovali svoje raspoloženje kojim će privući vinoljupce. U pozadini se spremala, kao proteinska podrška, teška baražna artiljerija u vidu suvomesnatih proizvoda, sireva svih vrsta, najrazličitijih slatkiša... uživanje je moglo da počne!

 

Posetioci su čekali do poslednjeg trenutka da za obližnje zgrade zađe sunce, a onda su požurili da nadoknade propušteno. Bilo je i premijernih nastupa! Prvi put su ljubitelji vina imali priliku da probaju Moravu iz vinarije Virtus. Vinarija Mira je nova na vinskom nebu, pa je novitet i njihova Morava. Čini se da sorta morava postaje sve popularnija, pre samo nekoliko nedelja vinarija Despotika je predstavila, uz već postojeće, čak 4 svoje nove Morave. Na štandu vinarije Baza, Tanja Drakulić je predstavila svoj novi penušavac u proseko stilu.

 

Znatiželjni hedonisti iz cele Srbije su se osvežavali dobro ohlađenim belim, roze i penušavim vinima, oni hrabriji nisu propuštali ni crvena vina. Svemu tome je trebalo uspostaviti balans ukusnim zalogajima, a dobro raspoloženje je održavala živa svirka. Za one željne vinskog znanja, Marija Bojović je održala kratku ali poučnu Školu vina. Nakon svega, odlični organizatori su priredili i after-parti u obližnjoj diskoteci, gde je već tempirano dobro raspoloženje u potpunosti eksplodiralo.

 

Jedan od izlagača na vinskom festivalu u Sremskoj Mitrovici bila je i vinarija Rubin. U Rubinu nisu čekali na Vinski Park skrštenih ruku, već su veći broj poznavalaca vina pozvali dva dana pre toga kod sebe u goste. Počelo se obilaskom vinograda, usred koga su priredili osveženje svojim penušavcem Vronsky. Zatim, obilazak hala i podruma u kojima se spravljaju i odležavaju vina i vinjak. I, kao kruna svega, degustacija Rubinovih vina i vinjaka, uz ručak. Pored neizbežnih dabl-barika od kabernea i sovinjona, XO i arhivskog vinjaka starog 35 godina, posetioci su imali priliku da probaju i Pinot Noir iz 1991. godine, koji je zadivljujuće sačuvao svoje sortne karakteristike. Za kraj umirujuća činjenica: u podrumu u kome odležava vinjak nalazi se oko 11.500 buradi, sa oko 6 miliona litara ove ukusne i mirisne tečnosti, koji čekaju svoj trenutak da se susretnu upravo sa vama!

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code