Vina
Roze izazov

Roze izazov

3 Septembar 2023
  • Сподели:

Posle degustacije Tamjanike, juče smo u OURS vinoteci & rakija šopu održali i degustaciju roze vina. Nakon kratkog uvoda, tokom koga su gosti mogli da saznaju zanimljivosti iz istorije spravljanja vina, i o tehnici pravljenja rozea, prešlo se na ono najvažnije – na uživanje u boji, mirisu i ukusu šest odabranih roze vina. Potrudili smo se da spektar rozea bude što šarolikiji, ne samo po boji vina, nego i po sortama od kojih je napravljen.

 

Krenuli smo od Poljupca iz Aranđelovca – pod etiketom Kiss, vinarije Veličković, nalazi se roze od naše stare autohtone sorte Prokupac. Vino je intenzivne losos boje, jer je maceracija potrajala 4 sata, što je doprinelo da se i u mirisu i u ukusu prenesu osnovne karakteristike sorte. Nastavili smo sa našim autohtonim sortama, i posetiocima pružili priliku da probaju roze od Kadarke iz vinarije Tonković, naše „vinske karaule“ na granici sa Mađarskom. I Kadarka je macerirana 4 sata, što joj je dalo lepu provansalsku boju, kao i voćne arome.

 

Sledeće vino je bio novi roze iz vinarije Ilić & Nijemčević (mogli bismo reći još jedne naše „vinske karaule“, ali ovaj put sa obronaka Fruške Gore prema granici sa Hrvatskom) sa etiketom I & G, po vlasnicama vinarije - Ivani i Gordani. Radi se o kupaži Muskat hamburga 80% i Merloa 20%. Vino je posle praktično nulte maceracije dobilo veoma nežnu boju, ali se Muskat Hamburg potrudio da vino dobije finu voćnost, a Merlo da dobije jačinu. Sa Edit iz vinarije Bora selimo se u Levač! Tamo su roze napravili od Pino Noara, najpoželjnije sorte za pravljenje rozea, uz samo 45 minuta maceracije. Vino pleni svojom aromom, a etiketa svojom pričom o Edit Pjaf i dekadenciji Pariza iz prve polovine prošlog veka.

 

Vraćamo se našim sortama i Fruškoj Gori: u Fruškogorskim vinogradima, u Banoštoru, napravili su roze od naše sorte Probus, nastale na Poljoprivrednom instititu ukrštanjem Kadarke i Kabernea. Probus je poznat kao snažan bojadiser, pa je čak i uz nultu maceraciju vino intenzivne ružičaste boje. Za kraj smo ostavili nešto posebno – roze L'Una iz vinarije Draganić! Vinarija Draganić vrlo brzo je postala popularna kao prva, i za sada jedina vinarija, koja u Srbiji pravi vina od čuvene italijanske sorte Sanđoveze. Sada su od Sanđovezea napravili roze, u kome ova sorta dominira sa oko 40%, ali joj u kupaži društvo prave i Kaberne Sovinjon, Kaberne Fran, Merlo, i neznatna količina Hamburga. Sorte su macerirane svaka po 2 do 3 sata, a kompozicija od njih sačinjena je prava pesma za naša nepca!

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code