Vina
Degustacija penušavaca u OURS-u

Degustacija penušavaca u OURS-u

6 Septembar 2023
  • Сподели:

Nastavljamo sa degustacijama, na kojima posetiocima predstavljamo naša vina i rakije, svrstavajući ih u različite teme naših degustacija. U subotu, 09.09., od 18h tema će biti naša penušava vina. Pripremili smo 6 etiketa, koje će oslikati sadašnju šampanjsku scenu u Srbiji. Vodili smo računa o šarolikosti, tako da će se penušavci razlikovati i po metodi po kojoj su napravljeni, ali i po sortama grožđa  – domaćim i internacionalnim.

 

Počećemo sa belim penušavcem od naše sorte prokupac, koji od skoro radi Podrum Pevac. Zatim Kovačevićevo roze penušavo vino od muskat hamburga, probusa i vranca. Podrum Pevac i Kovačević će svojim vinima zatupati šarmat metodu spravljanja šampanjca. Tradicionalnu šampanjsku metodu pravljenja penušavih vina predstaviće vinarija Aleksić od tamjanike, Deurić i Galot od šardonea, i za kraj Aleksandrović od pino noara. Sva ova vina naši gosti će imati priliku da isprobaju, i steknu svoj utisak o njima, kao i o ovom posebnom stilu izrade vina.

 

Uz kratak osvrt na istoriju pravljenja penušavaca, u svetu i kod nas, objasnićemo razlike između šampanj i šarmat metode stvaranja penušavog vina. Prikazaćemo ispravno otvaranje šampanjskih boca, kao i otvaranje sabraž tehnikom, koja je nastala u napoleonovo doba, i kao svojevrsna aktrakcija, zadržala se do danas. Gosti koji to budu želeli, imaće priliku da i sami uzmu sablju u ruke, i isprobaju ovakav način otvaranja flaše šampanjca.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code