Vina
Nemirna vina

Nemirna vina

13 Septembar 2023
  • Сподели:

Degustacija penušavih vina u OURS vinoteci protekla je u znaku širenja vinskog znanja i dobre zabave! Posetioci su mogli da saznaju ko je, i kako, otkrio penušavce, metode po kojima se penušavci prave, kako se kroz istoriju menjao oblik šampanjske čaše, kako se šampanjac pravilno otvara, a kako se otvara sabraž metodom, i kada i kako je nastala ta metoda. Najvažnije od svega, gosti su mogli da uživaju isprobavajući 6 različitih etiketa srpskih penušavih vina, ali i da se zabave otvarajući boce penušavaca sabljom.

 

Izbor vina je bio šarolik – bila su zastupljena penušava vina od domaćih sorti, ali i od internacionalnih. Takođe, degustirali su se penušavci napravljeni tradicionalnom šampanjskom metodom, ali i oni koji su spravljeni šarmat metodom, čiji je najčuveniji predstavnik italijanski proseko. Uglavnom su bili beli penušavci, ali nije izostao ni roze.

 

Krenuli smo odmah sa jednim hitom: blanc de nior od prokupca – beli penušavac od naše crne autohtone sorte grožđa iz Podruma Pevac. Sledeće je bilo roze penušavo vino vinarije Kovačević, u kome su takođe zastupljene naše sorte probus i vranac, uz hamburg muskat. Oba vina rađena su po šarmat metodi. Nastavili smo sa domaćim sortama, ali urađenim tradicionalnom šampanjskom metodom, otelotvorenim u etiketi Žuti cvet vinarije Aleksić. Kao i u mirnoj varijanti Žutog cveta, i u penušavoj, vino je napravljeno od tamjanike.

 

Šampanjci se prave od šardonea i pino noara, pa smo i to morali posetiocima da predstavimo. Zato je sledeće penušavo vino bilo The iz vinarije Deurić, napravljeno šampanjskom metodom od šardonea. Odmah smo to uporedili sa Galom, penušavcem iz vinarije Galot, napravljenim po istoj metodi od iste sorte gržođa. Za kraj smo ostavili Trijumf Noir Sparkling – penušavo vino iz vinarije Aleksandrović, napravljeno od sorte pino noar tradicionalnom šampanjskom metodom.

 

Grlići šampanjskih boca sa pampurima leteli su pod udarima sablje, i zabava je potrajala mnogo duže nego što je bilo planirano. Dok pripremamo sledeće vinske događaje u našoj vinoteci, podsećamo vas da je uveliko počela berba, pa će vikend biti dobra prilika da posetite neki od naših vinskih krajeva, u kojima će se za predstojeći vikenda slaviti berba novog grožđa. A, posle toga, opet kod nas na nove vinske degustacije. Pozabavićemo se domaćim belim sortama: grašac, morava... ugostićemo vinariju Pirg i njena vina!

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code