Vina
Berba i degustacija grašca

Berba i degustacija grašca

18 Septembar 2023
  • Сподели:

U Aleksandrovcu se završila četvorodnevna Župska berba 2023, manifestacija koja slavi berbu novog grožđa u Župi. Neki župski vinari su izlagali svoja vina na štandovima u vinskoj ulici, u kojoj je bila i bogata ponuda župskih delikatesa, predvođenih pečenjem i roštiljem. Ali, bilo je i najrazličitijih zanatskih proizvoda iz oblasti narodne radinosti, koji nemaju direktne veze sa vinom. Sve to je pratio i zanimljiv kulturno-umetnički program; dečiji maskenbal, folklor, koncerti,vinska radionica...

 

Drugi župski vinari su se odlučili da se tokom Župske berbe zaista i posvete berbi grožđa. Kiša se trudila da omete i jedne i druge, ali nije u tome u potpuosti uspela. Među vinarima koji su se odlučili da radno obeleže Berbu, bila je i vinarija Smljiković. Brao se grašac, a sve je obavljeno munjevitom brzinom – grožđe obrano tog dana, u predvečerje se našlo ispred vinskog podruma, tokom večeri je prošlo kroz muljaču, i do ponoći završilo u fermentoru. Sve to uz pijuckanje raznog vina iz podruma, a stiglo je i vruće hrskavo pečenje iz čuvene Stopanje.

 

Upravo nešto stariji brat tog grašca iz vinarije Smiljković naći će se na degustaciji u vinoteci OURS na temu grašca u subotu, 23. septembra, od 18h. Našim gostima ponudićemo 6 etiketa grašca iz različitih naših vinarija, da ga isprobaju, i vide zašto je ova sorta kod nas sve popularnija. A, pokušaćemo i da razrešimo dilemu da li je pravilnije reći grašac ili italijanski rizling, i šta je tu od čega starije.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code