Vinarije
Autorska prava; 2019. Sva prava zadržana

Grašac naš nasušni

24 Septembar 2023
Grašac naš nasušni

Grašac je naša autohtona sorta koja doživljava svoj dvostruki veliki povratak! Prvo, posle više decenija kada se kod nas ustalio naziv italijanski rizling, vraćamo mu staro ime. Takođe, i posle dugog perioda kada je smatran i korišćen kao sorta od koje se prave industrijska, litarska vina, za špricere, ušli smo u period kada od njega počinju da se prave kvalitetna vina velikog potencijala. Da to shvatimo pomogla su nam brojna međunarodna priznanja koja naše vinarije osvajaju sa svojim Grašcima, a kruna tih uspeha je nedavna platina sa Dekantera, i titula „best in show“ – priznanje da je Grašac vinarije Vinčić svrstan u 50 najboljih vina na svetu, u konkurenciji 19 hiljada uzoraka.

 

Da bismo tome svemu dali na značaju, u OURS vinoteci smo organizovali degustaciju upravo na temu grašca. Posetioci su imali prilike da, dok uživaju u 6 odabranih etiketa ove sorte, da čuju priču o veoma zanimljivoj istoriji grašca, i da razreše dileme oko njegovog porekla i naziva. Grašac je nastao na Fruškoj Gori, pa su ga predstavljale čak 4 etikete iz tog vinogorja. Tako smo i počeli sa Grašcem vinarije Imperator, u čemu je bilo dosta simbolike jer se vinarija nalazi u fruškogorskom mestu Rakovac, a upravo je pisac knjige u kojoj se prvi put pominje sorta grašac bio Prokopije Bolić, arhimandrit manastira Rakovac. Svojim bogatim voćnim i herbalnim notama ovaj grašac je odmah pokazao veliki kapacitet svoje sorte.

 

U župskoj vinariji Smiljković grašac su radili na svoj župski način, pa je u njihovo vino iz grožđa  izvučena dodatna aromatnska snaga, u kojoj preovlađuju mirisi suvog grožđa i suvih smokava, kao i livadskog meda. Posle kratkog izleta u Župu, Quet Grašac iz Fruškogorskih Vinograda vraća nas u njegovu postojbinu. Svežinu ovog grašca oplemenjuje širok aromatski spektar od citrusnog voća, preko cvetnih aroma, do začinskog bilja. Ostajemo na Fruškoj Gori, samo prelazimo na Grašac vinarije Verkat – svež, sa lepo izraženim kiselinama, voćnost karakteristična za ovu sortu, i mineralnost karakteristična za vinograde zasađene uz Dunav.

 

Zatim je usledio izlet, i u geografskom smislu, i po načinu na koji je spravljano vino od grašca. Iz Ražnja, iz vinarije Aleksandar Todorović, imali smo priliku da probamo Čaroliju – organsko vino od grašca. I, zaista, prava čarolija nastaje kada se grožđe macerira 6 dana, fermentacija radi sa divljim kvascima, a vino odležava u hrastovim buradima godinu i po dana: neponovljiva kombinacija aroma – orašasti plodovi, medni tonovi, tropsko voće... preporučujemo da se ovo vino dekantira, kako bi prodisalo i pružilo što više mirisa i ukusa.

 

Za kraj, ostavili smo vino koje je ostvarilo do sada najveći srpski uspeh na prestižnim međunarodnim takmičenjima. U vinariji Vinčić su se specijalizovali upravo za grašce – pored ovog Grašca iz inoksa, koji je proglašen za jedno od 50 najboljih vina na svetu na Dekanteru u Londonu, tu je i grašac koji je odležavao u hrastu, zatim grašac koji je odležavao u amfori, i grašac rezerva iz 2012. godine. Da su i ostali grašci iz vinarije Vinčić izuzetni potvrđuje i Grand Fru, grašac koji je odležavao u hrastovom drvetu, sa osvojenim zlatom na BIWC takmičenju, i titulom Najbolje belo vino od autohtonih sorti.

 

Piše: Ljuban Očigrija

MVP destilerija – Ponos Zapadne Srbije

Ornament rakija - Zlatni presek dobrog ukusa

Čitaj dalje
Dan prokupca u Srbiji 

Najvažnija autohtona crna sorta vinove loze

Čitaj dalje
Degustacija srpskih vina uz zalazak...

Plovidba Savom i Dunavom tokom promocije

Čitaj dalje
Popust na vina "ženskih" vinarija

Akcija u vinoteci tokom Belgrade Wine Week-a

Čitaj dalje
Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code