Vina
Šapat do Pirga

Šapat do Pirga

29 Septembar 2023
  • Сподели:

Ekipa OURS vinoteke posetila je ove nedelje Atelje vina Šapat u Novom Slankamenu. Bio je to jedinstven doživljaj potpunog hedonizma! Predivan pogled od vinarije ka Dunavu u smiraj dana, šetnja kroz uređene vinograde, enterijer i eksterijer restorana, impozantan bar sa žestokim pićima... a onda, kao kruna svega, fantastična kompozicija vina i hrane.

 

Sa jedne strane, u prostranoj i izuzetno organizovanoj kuhinji, glavni kuvar Nikola Stojaković, stvara prava umetnička dela koja nam se znalački serviraju na tanjire. Sa druge strane, glavni enolog Mladen Dragojlović pravi vina koja su ogledalo teroara na kome se nalazimo. Sve se to, pod dirigentskom palicom glavnog menadžera restorana Dušana Vranića uparuje u hedonistički spoj svakog zalogaja sa svakim gutljajem vina.

 

Somelijer Slađan Plavšić svako vino, i svako jelo, iznosi pred nas uz precizna i temeljna objašnjenja šta je i na koji način spravljeno, bilo u kuhinji ili u vinskom podrumu. Roze vino Šu-Šu smo pili uz hladna predjela. Bela vina, muskato đalo i sovinjon blan, su nam pomogla da bolje razumemo topla predjela. A, da maksimalno uživamo u glavnim jelima i dezertima, tu su bila crvena vina, Pi, Magnus i uzdanica vinarije  - kaberne sovinjon. Veče nam je pokazalo nove lepote koje pruža sedenje na terasi vinarije, ali i poslalo upozorenje da se neumitno bliži trenutak kada ćemo ovaj hram hedonizma morati da napustimo.

 

Ipak, u toku je i Belgrade Wine Week, vinski događaj u kome smo i mi uzeli učešće, pa se vraćamo redovnim aktivnostima. Danas će u sklopu Beogradske nedelje vina u vinoteci OURS biti održana i promocija mlade vinarije Pirg, od 18h. Posetiocima ćemo predstaviti vinariju i 4 njene vinske etikete, a gosti će moći da probaju i malo iznenađenje, u vidu vina koje još odležava, i samo je za ovu priliku izvađena mala količina iz bureta radi našeg potpunijeg zadovoljstva.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code