Vina
Vinarija Pirg

Vinarija Pirg

2 Oktobar 2023
  • Сподели:

Nakon nekoliko degustacija na razne vinske teme, u OURS vinoteci smo održali i promociju vinarije Pirg. Radi se o mladoj vinariji sa obronaka planine Rudnik, koja ima 10 hektara vinograda na nadmorskoj visini od 320 do 400 metara. Posetiocima promocije imali smo prilike da predstavimo 4 etikete vinarije Pirg, i jedno iznenađenje koje će izaći na vinsko tržište tek u proleće sledeće godine.

 

Naravno, krenuli smo od belih vina, a u Pirgu su akcenat stavili na sovinjon blan. Za početak isprobali smo sovinjon koji je odležavao u inoks sudovima, što mu je omogućilo da na najbolji način sačuva svoje sortne karakteristike i svežinu. Svežinu mu daju veoma izražene kiseline, koje su omogućile velike klimatske razlike između sunčanih dana i svežih noći. Takođe, oseća se i blaga mineralnost, pa čak i salinitet, što je dobijeno iz zemljišta prošaranog kamenim škriljcima. Voćne note izražene su u aromama jabuke, kruške, sa blagim naznakama tropskog voća, a osećaju se i herblane note svežeg začinskog bilja. Sve u svemu, izrazito gastronomsko vino, koje je lako upariti sa širokim spektrom hrane.

 

Sledeći je bio sovinjon blan koji je odležavao 6-7 meseci u buradima od francuskog hrasta. Ovi drveni sudovi nisu tostirani, a i period odležavanja u njima je bio relativno kratak, tako da je vino zadržalo svoje sortne karakteristike, samo ih je hrast intenzivirao, i ukuse i mirise učinio jačim a vino kompleksnijim. Punoća ovog vina, i njegova duža završnica, daju još veće mogućnosti za uparivanje sa najrazličitijim ukusnim zalogajima hrane.

 

Danas je roze vino obavezni deo programa svake vinarije, poput belog i crvenog vina, a u vinariji Pirg roze su napravili kupažom hamburga (50%), merloa (35%) i marselana (15%). Hamburg je ovom rozeu dao muskatnu voćnost, a merlo i marselan telo i intenzivnu boju. Pošto je grožđe bilo u kontaktu sa pokožicom samo tokom muljanja, možemo reći da se radi o nultoj maceraciji.

 

Crvena vina u vinariji Pirg zastupa naša sorta vranac, pomalo zapostavljena sorta, koja sve više vraća pažnju i vinara i vinoljubaca. Radi se o vrancu iz 2020. godine koji je 2 godine odležavao u srednje nagorelom bariku od francuskog hrasta. Boravak u bariku je aromama crnog i crvenog bobičastog voća dao džemast karakter, ali i nežne note cimeta i crne čokolade. Odnosi zrelih tanina i izraženih kiselina sa alkoholom daju ovom vinu harmonični sklad, ili kako volimo da kažemo potpunu izbalansiranost.

 

A, onda za kraj stiglo je vino koje je vinar tog dana istočio iz buradi, kako bismo imali priliku da probamo nešto što će tek za pola godine ugledati svetlost dana. Merlo koji je dve godine odležavao u baricima od francuskog hrasta – jedan deo u lako tostiranom bariku, a drugi deo u srednje nagorelom bariku. Vino će uskoro biti pretočeno u boce, i u njima odležavati još najmanje pola godine, kako bi se smirilo. Ali, već sada smo mogli da osetimo da Pirgov merlo ima veliki potencijal.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code