Vina
Oktobar – Mesec Prokupca

Oktobar – Mesec Prokupca

4 Oktobar 2023
  • Сподели:

Kada uđemo u oktobar, počinjemo da mislimo o Danu Prokupca, i o pripremama za njega. Prošlo je već neko vreme od kada je par naših vinskih entuzijasta pokrenulo akciju za podizanje popularnosti ove naše autohtone sorte. U početku bi to bio skromni Festival Prokupca, da bi se ubrzo došlo do Međunarodnog Dana Prokupca, 14. okotobra, koji redovno obeležavamo.

 

Kako se ova lepa vinska priča širila, tako je rastao i broj vinskih manifestacija u slavu Prokupca. To je iznedrilo potrebu da se započne sa Karavanom Prokupca, čiji je završni događaj proslava Dana Prokupca u Beogradu. Karavan Prokupca bi krenuo iz Aleksandrovca, iz Župe koja se diči time što je postojbina ove sve značajnije naše vinske sorte, i obišao bi nekoliko gradova po Srbiji u kojima se slavi Prokupac.

 

I ove godine će karavan krenuti iz Župe, iz Aleksandrovca – 8. oktobra, od 14h, na platou ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva održaće se Festival Prokupca. Župljani sve više pažnje posvećuju sorti grožđa, koja nosi ime po Svetom Prokopiju, tako da danas teško možemo pronaći župskog vinara koji nema vino od Prokupca, pa makar samo za svoju ličnu upotrebu. Zbog toga očekujemo veliki broj vinara, uglavnom župskih, ali i iz drugih krajeva Srbije koji će pred posetioce izneti našu omiljenu sortu crvenog vina.

 

Teško je predvideti čak i okviran broj izlagača, ali sasvim je sigurno da ćemo Prokupac moći da probamo u najrazličitijim stilovima. Pre svega, kao crveno vino, neko odležalo kraće neko duže, neko odležalo u inoksu neko u drvetu. Ali, očekujemo i roze vina od Prokupca, pa čak i belo od Prokupca, a kako je Prokupac skoro doživeo da se od njega napravi i belo penušavo vino, nadamo se i nekoj penušavoj izvedbi ove sorte. Sve će se to događati ispred Muzeja, dok će Muzej biti otvoren, i posetioci će moći da vide njegovu redovnu postavku, ali i izložbu vinorela – slika oslikanih vinom, naše slikarke Mire Kovačević. Želimo da verujemo da su neke od slika naslikane baš Prokupcem.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code