Vina
SALE

SALE

31 Decembar 2021
  • Сподели:

Vinska Šumadija je dobila novog predsednika. Zvučaće paradoksalno, ali lošeg rešenja za ovu poziciju gotovo da nema. U Šumadiji imate prekaljene, iskusne vinare, imate one mlađe stažom ali životno i poslovno iskusne ljude za primer, imate mlade nadolazeće snage... Ma jednostavno, za sve pomenuto imate po nekoliko rešenja. Pitanje je samo šta se želi. Kad si moćna Šumadija, onda može da se želi bilo kakav profil čoveka. Stoga je i normalno da su svi izbori logični.

 

Gospodin Mija Radovanović nije poput aktuelnog šefa države: „Nema šanse da se kandidujem“ – „Ipak se kandidujem“, već se čvrsto drži stava da ga taj položaj uopšte ne zanima iz čitave lepeze razloga. Naravno, uvek je tu za pomoć, savet i(li) sugestiju ali je potpuno fokusirao sve svoje resurse u dodatni prosperitet svog podruma u Krnjevu.

 

Prvi čovek na čelu Šumadijskih elitnih vinskih trupa bio je Božidar Aleksandrović, takođe zauzet čovek sa širokim spektrom delovanja. Za utemeljivanje Šumadije kao respektabilne vinske regije, dobar procenat zasluga pripada upravo ovom doajenu evropske vinske scene. Neki ga vole, neki ne ali svi ga moraju poštovati! Šumadija je dobila svoj festival u dvorištu Kraljevske Vinarije na Oplencu i čitav niz godišnjih aktivnosti vaspostavljenih za mandata prvog predsednika.

 

Nakon Aleksandrovića, na čelo dolazi Veselin Despotović, progresivni čovek koji odiše optimizmom, vlasnik vinarije Despotika. Razvoj Šumadije kao vinske regije, nastavljen je uzlaznom putanjom. Sve veći broj članova, više aktivnosti... Despotović nije opterećen bremenom rođenog brenda i nisu mu se potezi posmatrali sa „Ma, on to za svoju vinariju...“, kao što je vrlo nepravedno masiran Aleksandrović. Ono gde je neophodno skinuti kapu g. Despotoviću je fakt da se neke stvari mnogo lakše naprave nego održavaju i dodatno razvijaju. Veselin stvari popravlja ili ne dira, što je odlika mudrih i konstruktivnih ljudi.

 

I sada imamo treću, apsolutno sam siguran, posebnu sreću. Na čelo je došao Saša Novaković, vlasnik vinarije Art Wine. Malo mi je komplikovan ovaj tekst zato što su mi svi pobrojani, baš bliski ljudi, po ogromnom broju parametara. Sale Novaković je benigni čudak. Znate, neki ljudi nisu nizašta, neki darovani vektorski, samo za određeno, a neke poput Saleta je Bog dao za svašta. Fantastičan fotograf, koji je dosegao zenit pa okačio aparat na kuku, pre desetak godina ulazi frontalno u vino. Za vrlo kratko vreme je postao neko ko i drugima radi vina (Vinarija Katanić, BORA...). Ništa ne radi na silu, pedantan je i precizan. Netolerantan za pritiske i vrlo tolerantan za konstruktivne savete, Novaković će dodatno podići letvicu, verovatno najbolje organizovane vinske regije u nas. Biće to dobro.

 

 

Napisao: Nenad Andrić

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code