Vina
Karavan Prokupca

Karavan Prokupca

10 Oktobar 2023
  • Сподели:

Počeo je Karavan Prokupca – vinska manifestacija tokom koje se širom Srbije slavi naša autohotna sorta Prokupac! Prvi događaj održan je u subotu u Prokuplju, u Galeriji Boža Ilića. Okupili su se toplički vinari i ljubitelji vina da uživaju u ovoj, sve popularnijoj sorti kod nas. Topličani se posebno ponose Prokupcem jer poreklo njegovog naziva je isto kao i poreklo njihovog grada Prokuplja – po Svetom Prokopiju. Svoje Prokupce predstavile su vinarije: Doja, Kostić, Toplički vinogradi...

 

Odmah sutradan, Karavan je nastavljen u Aleksandrovcu, gradu koji se takođe veoma ponosi sortom Prokupac, jer se Župa smatra postojbinom ove naše sorte grožđa. Manifestacija je održana na najadekvatnijem mogućem mestu – na platou ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva. U samom Muzeju posetioci su mogli da vide promotivni spot Župe kao vinskog kraja čiji je autor Peca Popović, da pogledaju izložbu vinorela (slika naslikanih crvenim vinom) naše slikarke Mire Kovačević, da razgledaju redovnu postavku Muzeja, a onda da se prepuste čarima Prokupca.

 

Na veoma atraktivnim drvenim štandovima, čiji stubovi su malo podsećali na burad za odležavanje vina, a malo na kule neke tvrđave sa zidinama između njih, predstavili su svoje Prokupce župski vinari. Iako se očekivao mnogo veći broj župskih vinarija, ipak smo imali priliku da probamo vina, kako od već renomiranih vinskih doajena, poput Koste Botunjca i Milomira Milosavljevića, tako i nekih potpuno novih vinarija, kao što su vinarije Cvetković i Milinčić. Posebno raduje prisustvo, i kvalitet vina, nekih porodičnih vinarija, kao što su Živković, Todor, Yotta, Varina, Ivanović, Čokot, kao i to da su vinarije poznate po odličnoj Tamnjanici ( Minić, Spasić ) sada posvetile pažnju i Prokupcu, i da je rezultat toga više nego zadovoljavajuć.

 

Karavan Prokupca će se završiti u subotu, 14. oktobra, na Međunarodni Dan Prokupca, u Beogradu, u hotelu Metropol. Proslava će se održati od 16 do 21h, i očekuje se veliki broj vinara koji spravljaju vino od prokupca, kao i veliki broj vinoljubaca, poklonika naše najvažnije autohtone sorte. Ulaznice za Salon Prokupca će moći da se kupe na licu mesta, po pristupačnoj ceni od 1.000 dinara. Praznik Prokupca obeležavaće se i u mnogim vinotekama i restoranima, u vidu degustacija, promocija, specijalnih ponuda i slično.

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code