Vina
Festival premium srpske rakije

Festival premium srpske rakije

23 Oktobar 2023
  • Сподели:

Pri tako velikom broju vinskih manifestacija u Srbiji, i naše destilerije se bore za svoje mesto pod suncem. U tu svrhu organizovan je u subotu u Knez Mihailovoj, na platou ispred tržnog centra Rajićeva Festival premium srpske rakije. Rakijski festival je održan u pravom trenutku da spere gorak ukus zbog nekih pisanja o rezultatima ispitivanja uzorkovanih vina i destilata na našem tržištu.

 

Ljubitelji dobre kapljice su imali priliku da se uvere, u direktnom kontaktu sa proizvođačima rakije, i isprobavajući najrazličitije verzije našeg omiljenog destilata, da Srbija ima mnogo više da ponudi, od onoga što je podleglo nedavno obavljenoj kontroli na tržištu alkoholnih pića. Čak su i meteorološki uslovi bili idealni – umereno toplo, oblačno ali suvo vreme, idealno za degustaciju rakija.

 

Kao i uvek na sličnim dešavanjima, najviše pažnje je privukao Čiča Zlaja sa svojim „autfitom“ – uvek sa šubarom na glavi, i zasukanim brkovima, ali i pored toga glavni Zlajin adut je odlična rakija! Pre svega Arhiva, rakija od šljive stara 15 godina, a odmah uz nju i Double wood, šljivovica koja je odležavala 10 godina u drvetu, od toga 8 godina u hrastovom i dve godine u bagremovom.

 

Pored čuvenog Zlaje, među izlagačima su se našli rakijski doajeni poput Stare sokolove, preko nešto novijih ali već renomiranih destilerija kao što je Podrum Pevac, ili debitanata koji tek treba da privuku pažnju ljubitelja rakije, oličenih u mladoj destileriji Vrelo. Veliku pažnju privukao je i Srbski Vitez Makija Blagojevića, veoma dobra rakija od stenli šljive. Sa njegovog štanda je na nas gledao grafički prikaz srpskog viteza, koji poručuje: duša Bogu, srce ženi, čast nikome. Gledajući posetioce festivala, nismo sigurni da neki ovaj moto ne bi malo izmenili i rekli da svoje srce predaju rakiji!

 

Piše: Ljuban Očigrija

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code