Kad smo bili klinci, redovno smo se u razgovoru sa starijim drugarima čudili njihovim stavovima. Najlepše devojčice iz naše generacije ovim starijim nisu bile interesantne, a opet, one koje su se njima dopadale, nisu bile po našem ukusu. Normalne su to stvari i dan danas. Kako je moguće da je ona top model, a obična devojčica iz kraja? Kada je našminkaju, isfriziraju i obuku, ona postane ono što jeste. Pre no što me se optuži za konzumenta krize srednjih godina (privilegija nesretnika koji nisu imali mlade godine – prim. aut.) ili nešto još gore, da se brže bolje prebacim na vino.
U prošlom tekstu sam se nešto malo osvrnuo na imena vina i uticaj kvaliteta izbora vlastite imenice sa etikete na tržište. Nekako na jedrima punim tog vetra stiglo mi je vino iz vinarije za koju me vežu posebne emocije. Vinarija Kiš iz Sremskih Karlovaca mi je za rođendan poslala flašu nečeg što bi tek trebalo da upotpuni ogromnu, a nikada dovoljno veliku, ponudu srpskih vina. Dok me je flaša čekala u Srpskoj Kući Vina, mom dragom poštanskom sandučetu za tečne pošiljke, u OURS-u sam, posle predivnog gostovanja u Mentalnom Razgibavanju kod Srkija i Mareta, dugo bio fiksiran za jednu bocu. Frenk iz vinarije Bora, čija bitnost raste eksponencijalno na gotovo dnevnom nivou. Šta, za ime Boga, vezuje ove dve boce? Kakva je konekcija između Peđinog, Sinišinog i Tamarinog Portugizera sa Borinim Frenkom?
Oba vina su sa, kako bi to mogli da nazovemo, autsajder liste. Portugizer iz Sremskih Karlovaca i frankovka iz Lepojevića. Ne zvuči baš nešto ekstravagantno, raskošno i veliko. Logično, u pitanju su dve niskobudžetne sorte, koje se uglavnom prerađuju i obrađuju zbog činjenice da uopšte postoje u vinogradu. Uz, do skoro dosledno potcenjivani prokupac, portugizer i frankovka su spadali u one – biće dobro za roze, sorte. Međutim, vremena se menjaju. Kako je i logično, prokupac je „povukao nogu“, kroz neku malo drugačiju filozofiju. Danas imamo desetak baš ozbiljnih vina od prokupca, pa se sve ređe čuje epsko lupetanje „nikada od njega vino“, što sam nalazio čak i po knjigama.
I tako je došlo vreme za portugizer i frankovku da podvrnu rukave u želji da se pohvataju za guše sa predrasudama. Vinarije Kiš i Bora su se maksimalno pokazale dajući maksimalan tretman autsajder sortama. Što se tiče vinarije Kiš, njima nije strana priča vrhunskog vina od portugizera, pošto su pre par godina bili apsolutni pobednici svetskog prvenstva portugizera u Mađarskoj. Sada se otišlo i korak dalje, sa nekom podvarijantom kasne berbe i raskošnim tretmanom u bariku. Crna etiketa dodatno naglašava da je u pitanju premijum vinčuga. Nakon onog šampiona, verovatno se mislilo da „nema dalje“ ali su u vinariji Kiš ipak dokazali da ima. Baš raskošno vino.
Što se tiče Borinog Frenka, tu je pre svega mudro, imenom, napravljen izuzetno suptilan otklon od termina – frankovka. Frankovka je u grđoj situaciji čak i od portugizera, pa se može reći da je Frenk (po Frenku Sinatri) sjajno rešenje i zbog potencijalnog brkanja sa kaberne franom, koji je opet, na glasu. No, u pitanju je frankovka iz jednog od legendarnijih srpskih vinograda, korišćena (otkup) u proizvodnji nekih vina koje svi mi znamo (Aleksandrović – Vizija, Jelić – Tamuz Frankovka, pa SS Mar etc). Frenk, uz Edit (roze od pino noara) i Šarla (šardone) čini verovatno konceptualno najbolje složenu liniju vina (smisleno i naročito vizuelno). O ovim vinima ćemo posebno, na poseban način...
Da li će Kišov Portugizer, te Borin Frenk zaista i postati velika vina, pokazaće vreme. Ono što bih ja mogao da poluproročki izjavim je da ova dva vina verovatno neće proći baš najbolje na ocenjivanjima (poznavajući ocenjivače), ali da će svoju publiku sigurno dobiti. Ako ovaj tekst bar malo učini da ih eminentni ocenjivači dožive kako valja i pokažu se malo galantnijim, onda od svega ovog može i biti neke fajde. Opet, ako do toga ne dođe, važno je da svako ko vina voli, ova dva vina obavezno proba, a dalje da dejstvuje po savesti. One devojke koje su se nama činile „onako“, a dopadale starijima, postale su baš baš dobre ribe. Valja slušati starije, čak i kada deluje da lupetaju. Živeli!
Plovidba Savom i Dunavom tokom promocije
Akcija u vinoteci tokom Belgrade Wine Week-a
Održan sedmi Fruška gora Wine Show u vili Stanković
Gradski park, 24.08, od 18h, sajam vina u Mitrovici
UniCredit Bank Wine Garden, po šesti put, biće održan 1. i 2. juna u Botaničkoj bašti Jevremovac.
Naša vinoteka ima privilegiju da sa sobom nosi priču izuzetne mlade dame...
Wine Mart održava se u subotu, u BMW & Mini Showroom-u.
OURS je mesto gde se stručnjaci, somelijeri, novinari i zaljubljenici u vino okupljaju
Salon se održava u subotu, u Palati umetnosti Madlena
Treći “Wine fest” održaće se u subotu, u Hotelu Sheraton.
Top 50 regionalnih vinarija na Grand Tastingu
Vinarija Matalj, organizovala je doček srpske Nove godine,
Radno vreme tokom novogodišnjih i božićnih praznika
Wine vision by Open Balkan u Beogradu 2023.
Šta je starije: grašac ili italijanski rizling?
U subotu, 09.09., od 18h penušava vina iz Srbije
Degustacije i promocije naših vina i rakija - OURS vinsko pleme
Dostojna rakija - dostojni čuvar tradicije predaka
I Tamjanika vinarije Ralević donela Srbiji zlato!
Za vikend nas očekuje velika gužva u vinskom šesnaestercu!
Svi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
DVA – Dan Vina Aranđelovac, događaj koji se ne sme propustiti
Podrum Madžić se usredsredio na gajenje samo jedne sorte grožđa – merlo
Na festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
Izlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
U subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
Na salonu će izlagati više od 50 vinarija, što domaćih što stranih
Merula na latinskom naša ptica kos, svojevrstan simbol Kosova
Već u samom nazivu vidimo želju da se baštini određena tradicija
Organizator će okupiti „40 najboljih vinarija Srbije“
Preporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
Mali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
Drvo je materijal koji najviše izativa osećaj topline
Imperatorski biodinamički sertifikat sa Fruške gore!
„Iskusni podrumar“ 1783. „Savršeni vinodelac“ 1816.
Vino, vinograd, loza, vinogradar se u Bibliji pominju 450 puta
Ušli smo u novu godinu, i već gledamo šta nas u njoj čeka
Bilo je potrebno samo da se u njih vrati vino. I, vratilo se!
Legenda kaže da one koji u njima prespavaju uspavljuje žubor vina...
Ove godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
Najbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
Po vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
Od davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
Da li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
U poslednje vreme u našem vinskom svetu sve češće čujemo reč teroar...
Kosu reže ostarila majka, kosu reže pa vinograd veže...
Na prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
Župske poljane su kulturno-istorijsko blago koje ne sme da nestane...
Vinom koje odaberemo možemo štošta reći o domaćinu ili sebi.
Vino prožima i nadahnjuje umetnost, ali pođimo i obrnutim smerom...
Da su naša vina sve bolja, možemo videti u svakoj vinskoj prilici.
Volite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
Znate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
Verujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
Među flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
Jedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
Poenta kod svih oblika nagrada je da se laureatima čestita.
Neuspešan pokušaj da se dobije tekst po želji.
Besmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
Svetkovina na kojoj se imenuje Vitez mladog Portugizera.
Pre svega, to je GAGA. Raskošni prokupac Vinarije Ivanović...
Koja je temperatura vina najadekvatnija za konzumiranje?