Vina
Srpske frankovke okićene zlatom

Srpske frankovke okićene zlatom

5 Maj 2022
  • Сподели:

Verujemo da svaki Srbin zna kada je Novak Đoković ili košarkaška reprezentacija osvojila zlato... Mi pratimo malo i ove druge sportove, iza scene, pa za sve ljubitelje vina donosimo lepu vest: Frenk (2019), vino proizvedeno u vinariji „Bora” (Lepojević) i Frankovka (2020) vinarije „Vinum” Sremski Karlovci, okitile su se zlatom krajem aprila u Mađarskoj, na događaju koji organizuje mađarski časopis Péczi Borozó, poznatijem kao Grand Tasting 2022 (veliko ocenjivanje frankovke).

 

U konkurenciji od 122 uzorka iz 7 zemalja regiona, obe vinarije koje su predstavljale Srbiju osvojile su zlato. Možda se ne zna dovoljno, ali frankovka je sorta od koje se ne očekuje mnogo, iako je u Srbiji na 7. mestu po površinama koje zauzima u vinogorjima. I, eto, sasvim neočekivano, stigoše nam iz Mađarske dva zlata, vratila se stara sorta na velika vrata!

 

Čestitamo drugarima iz „Bore” i „Vinuma”, a vas pozivamo da probate (ako već niste) Frankovku i Frenka, uz Sinatru, ili bez, po slobodnom izboru. Ako ne znate kako do njih, pozovite nas, mi vinske pute znamo, a i svoja znanja rado delimo.

 

Napisala: Sandra Zlatanović

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code