Vina
Put od srednjovekovnog viteza do modernog šarmera

Put od srednjovekovnog viteza do modernog šarmera

10 Maj 2022
  • Сподели:

Da Srbija ima svoje stare autohtone sorte grožđa, verovatno svi znamo. Ima i onih koji znaju i da nabroje pojedine, ali malo je onih koji znaju da je Prokupac možda najstarija srpska sorta grožđa koja datira još od srednjeg veka (verovatno i nešto ranije). Legenda kaže da je knez (iliti, po narodski car) Lazar voleo upravo ovo rujno vino, a istorija potvrđuje da je u jednoj od svojih povelja kneginja Milica davne 1395. darujući vinograd manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj gori, upotrebila ime Prokuplja... Logično, da se zaključiti da su one silne tone vina koje je pola pio pola Šarcu davao Marko Kraljević pripadale baš ovoj sorti. Elem, nije ovo priča o srpskim junacima sa buzdovanom nego onom sa plemenitošću...


Prokupac je kao plemeniti vitez preživeo Turke, doživeo i neki pad u drugoj polovini dvadesetog veka, ali i kao Feniks ponovo oživeo u punom sjaju u proteklih dvadesetak godina zahvaljujući malim vinarima okrenutim sopstvenoj tradiciji i onim upornima koji ga sa svojih poseda nisu iskrčili sredinom dvadesetog veka. Tako danas vino od ove sorte postaje sve
postojanije i dobija na svojoj ekonomskoj, ali i emotivnoj vrednosti.
Ono što vredi znati da ova sorta obiluje lekovitim i nutritivnim svojstvima, uklapa se u mnoge kupaže koje, neretko popravlja, a predstavlja i primer sorte koja je stekla prirodnu rezistentnost na prouzrokovače bolesti. Danas se nalazi u mnogim kupažama i dobro prati razne vrste nota, i voćne i cvetne. I nemojte da vas ovaj vitez prevari, sreće se i krije pod različitim imenima (Zarčin, Skopsko crno, Nikodimka, Rekavac, kralj Župe...). Ipak, prepoznatljiv je po vinu crvene ili rubincrvene boje (i u Ružici je), pitkog, osvežavajućeg ukusa i prijatnog mirisa, umerene jačine 11-14% vol. alkohola.

 

Poslednjih godina ne samo naše, već i svetsko interesovanje za ovu sortu raste. U prilog tome idu i nagrade na svim nedavnim takmičenjima, a i jedna anegdota... Nedavno, na Fruškoj gori, profesor Poljoprivrednog fakulteta sa svojim studentima postavlja stubove u jednom vinogradu. Prilazi im grupa Kineza i pita: „A da li možemo da probamo Prokupac?” Profesor ostaje pod utiskom da je neko prevalio toliki put sa idejom o našem vitezu, sad već šarmeru svetskog glasa.

 

A ako neko od vas nije iskoristio sva prethodna stoleća da se upozna i druži sa Prokupcem, možete preći kratku kilometražu ili iz svoje fotelje naručiti neki od Prokupaca iz OURS vinoteke & rakija shopa gde trenutno imate izbor od čak 21 Prokupca. Dame prve biraju! 

 

Napisala: Sandra Zlatanović

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code