Vina
Vreme je za... TREŠNJU!

Vreme je za... TREŠNJU!

19 Maj 2022
  • Сподели:

Ovih dana konačno se na pijacama pojaviše te tanke grančice i na njima crvene kraljice ‒ posebni znaci nagoveštaja leta, trešnje.

Trešnja datira još iz bronzanog doba (2000 godina pre nove ere), sa područja tadašnje Anadolije, danas Turske. Otprilike 70. godine pre nove ere je trešnja stigla u Evropu, nakon pobede generala Lukulusa u bici kod grada Ceraspontea. Otud i njen latinski naziv Cerarus. Njeno ime simbolizuje hrabrost rimskih trupa, iako su je Grci otkrili ranije. Svakako, bila je deo ishrane legionara, koji su njenu slavu širili Evropom, a tokom kolonizacije je stigla i u Ameriku. Nemačka reč Kirsh potiče od reči karshu koja označava trešnje gajene na tlu Mesopotamije.

 

Trešnjin cvet je posebne lepote i mirisa, a u Japanu se posebno ceni ova biljka. Japan je 1912. godine poklonio Americi 3.020 stabala trešanja koja su posađena u Sakura parku na Menhetnu. O simbolici trešnje za Japance, nekom drugom prilikom.

Kora trešnje je osnovni materijal koji se koristi za pravljenje lila tokom slovenskog obreda Lilanja tj. paljenja lila na Petrovdan (u zapadnoj Srbiji) ili pred Velike poklade, uoči Đurđevdana, Spasovdana i Ivanjdana. Ovaj događaj je 2017. godine uvršten u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

E, sad ono najslađe... Plod trešnje je izuzetno zdrav i preporučuje se kod preventive i lečenja različitih bolesti i povoljno utiče na mnoge sisteme organa u ljudskom organizmu. U tu jednu malu okruglu trešnju staje pregršt vitamina i minerala, a i niskokalorična je, pa koliko god da pojedete, nećete se ugojiti, čak se može desiti i suprotno. Korisna informacija je da 20 trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina. U XV i XVI veku se koristila u medicinske svrhe.

 


A kada se zadovoljite crvenim polodovima, da dopunite svoj zdravstveno stanje, u ponudi OURS vinoteke & rakija shopa imate i trešnju u tečnom stanju i to u dva oblika: rakiju od trešnje destilerije Volos Natura (za ljubitelje strasti) i liker od trešnje brenda Tzuga (za obožavaoce slasti).

   

 


Napisala: Sandra Zlatanović

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code