Vina
Mladost - Ludost

Mladost - Ludost

25 Maj 2022
  • Сподели:

Na ovim prostorima još obitavaju generacije koje 25. maj pamte kao Dan mladosti. A kako i ne bi kada se slavio od 1945. do 1988. godine, iako je naziv dobio 1957. od kada su organizovani čuveni sletovi i nosila se štafeta, sretala Štrumpfeta.


Šta o imenovanju nečijeg rođendana kao državnog praznika misli pisac ovih redova, manje je bitno.


Bitni su omladinci, ne samo oni uzorni, jer ipak je 21. vek, pa nema diskriminacije, te suprotno dvadesetom veku, skrećemo pažnju na omladince u tečnom obliku i to one sa područja Srbije jer je među nosiocima štafete bilo najmanje uzora sa te teritorije.

Bez potrebe da kontriramo, samo uočavamo da i boca može da liči na štafetu novog doba... Svako svoju bira.


Ne želeći da menjamo datum sa maja na mart, želimo da vam skrenemo pažnju na neka „mlada”, a po potrebi i „luda” vina koja možete probati kao eliksir mladosti (setimo se grčkih bogova) baš ovog 25. maja. Izbor je velik, ali evo samo pet (namerno nije šest) predloga, za one neodlučne: Severna Morava Deurić, Grašac beli Vinum, Tamjanika Doja, Lex Trivanović, Nemir Despotika...


Nije zabranjeno piti za dušu blaženopočivšeg ustanovitelja praznika, a uvek za život i zdravlje svih omladinaca širom planete Zemlje!

P.S. (samo za jugonostalgičare): štafeta se preuzima u Ilije Stojadinovića 63.

 

Napisala: Sandra Zlatanović

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code