Vina
Pogodi ko sam ja!

Pogodi ko sam ja!

1 Jun 2022
  • Сподели:

Ja se zovem Župljanka, a nisam iz Župe, bela sam ćerka crnih roditelja, rođena sam 1970. godine, zvanično, a put mi je svetla sa pegicama. Jedino što je kod mene uočljivo na prvi pogled je da sam Srpkinja.

 

Verujemo da mnogi ljubitelji belih vina znaju za šardone, razne rizlinge, Sauvignon Blanc... A koliko vas se srelo sa damom koju zovu Župljanka?

 

Ova bela sorta stvorena je u Institutu za vinogradarstvo i voćarstvo u Sremskim Karlovcima ukrštanjem dve crne sorte: prokupca i pinot noara (crnog Burgundca). Priznata je 1970. godine, a kumovao joj je prof. dr Dragoslav Milisavljević, nazvavši je po svom rodnom kraju.

 

Ova lepotica prepoznaje se po bobicama zeleno-žute boje sa izraženim mrkim tačkicama. Specifična je i po tome što u sebi krije više jabučne no vinske kiseline. Zasadi ove sorte najzastupljeniji su u Sremskom, Južnobanatskom i rejonu Tri Morave.

 

Ako niste imali čast da vas svojim vinskim ukusom osveži, možete u tački ukrštanja svih srpskih vina, OURS vinoteci & rakija shopu probati Župljanku vinarije Vinarium ili u oranž varijanti Župljanku vinarije Aleksandar Todorović.

 

Uputstvo pre upotrebe: prilikom upoznavanja možete se zaljubiti u ovu Srpkinjicu koja krije svoje kvalitete, zbunjujući identitetom.

 

Napisala: Sandra Zlatanović 

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code