Vina
U akciju od petka!

U akciju od petka!

9 Jun 2022
  • Сподели:

U nedelju 12.06. hrišćanski vernici proslavljaju praznik Svete Trojice koji se obeležava tri dana, a za ljubitelje vina, već od sutra počinje trodnevni praznik vina u Srbiji.


U petak 10.06. 2022. godine od 18 h na Art platou Petrovaradinske tvrđave održaće se prvi Festival grašca, kako organizatori kažu, „najvažnije” autohtone sorte Srbije.


Možete se slagati ili ne slagati sa ovim stavom, ali je zaista važno da znamo da je grašac sorta koju ni vrsni stručnjaci nisu prepoznavali kao jedinstvenu, već je dugo bila asimilovana rizlingu, i to italijanskom. Iako se naziv grašac javlja u literaturi još u 18. veku, u doba Zaharija Orfelina, iako je Prokopije Bolić u svom delu Savršen vinodelac (Budim, 1816) naziva pravim imenom, ova sorta je doživela nepravdu ne samo u svom imenovanju, već i u upotrebi u masovnoj industrijskoj proizvodnji komercijalnih vina. Danas znamo da grašac zauzima ubedljivo prvo mesto na osnovu površine zasada koju zauzima na teritoriji Srbije.


Da je pravda spora, ali dostižna dokaz su vinari Fruške gore, na čelu sa vinarijom Kiš koja je 2014. godine tržištu predstavila svoj Grašac beli, što je osmelilo i druge vinare da blago koje posedujemo predstave pod pravim imenom.


Dakle, sutra posle posla, pravac Srpska Atina na upoznavanje sa grašcem!


Ako ste već isplanirali petak veče, možete u subotu do Topole na već najavljeni Sajam šumadijskih vina.

 

Ipak, ako vam je sudbina predodredila da i ovog vikenda budete u Beogradu, preporučujemo da prošetate do Botaničke bašte Jevremovac, gde će po 4. put tokom vikenda (11. i 12. 6) od 14 do 21h okupiti ljubitelji vina i prirode, na događaju poznatom kao WINE GARDEN, koji spada među najznačajnije u gradu.

 

Ovo je svakako zanimljiv vikend, tako da, opustite se, pa i ako se popije koja čaša više, od viška glava ne boli!

 

Napisala: Sandra Zlatanović

 

 

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code