Vina
Gde je istina?

Gde je istina?

14 Jun 2022
  • Сподели:

 

Dragi naši ljubitelji vinove loze u svim agregatnim stanjima... verovatno znate za onaj insert iz filma „Lajanje na zvezde” gde profesor objašnjava sa kakvim se predznanjem ide u kafanu... I nećemo sad o arapskom poreklu reči alkul niti o hemijskoj formuli...


Pitamo se, ako ste se od prethodnog vikenda otreznili, da li znate odakle ona čuvena maksima da je u vinu istina?
Smatra se da je izreku „In vino veritas” sa sličnim značenjem prvi pomenuo grčki pesnik Aklej iz Mitilena u VI veku pre nove ere. To je i naslov njegove pesme u kojoj još piše: „Vino, dragi moji, i istina, stari su prijatelji.”

 

Rimski pesnik Plinije Stariji u svom delu Istorija prirode navodi ranu aluziju na latinsku izreku In vino veritas. On je istinu pripisao vinu: „Volgoque veritas iam attributa vino est”. (Malo truda oko prevoda da proverimo stepen pijanstva). Antički grčki pisac Herodot tvrdi da su Persijanci kada su odlučivali o nečemu dok su pijani, ponovo razmatrali odluke kada su trezni. Autori nakon Herodota su dodali da, ako su Persijanci doneli odluku dok su trezni, oni su je preispitivali kada su bili pijani. Rimski istoričar Tacit opisao je kako su germanska plemena održavala veće na praznike jer su verovali da niko ne može tek tako da laže kada je pijan. Izreka u poznatom obliku pronađena je u delu Adađa, zbirci grčkih i latinskih izreka iz 1500. godine, koju je sakupio holandski humanista, filolog i teolog Deziderijus Erazmus.

 

Latinska izreka In vino veritas se odnosi na ljude koji pod uticajem alkohola, slobodno govore svoje misli i često ga prati „in aqua sanitas” ili „u vodi je zdravlje”. U tom kontekstu nudi se upozorenje protiv pijanstva. Tumačenje izreke se sastoji u verovanju da pod dejstvom vina čovek govori iskrenije i dosledniji je onome što misli, opušteniji, slobodnije ili hrabrije izražava ono na šta se u trezvenom stanju često ne usuđuje.


Kako ste nam, dragi naši, ovog utorka? Mi, posrbljeno, uz srpska vina, kličemo (srpska verzija grčke mudrosti): „Što trezan misli, pijan govori!” U OURS-u vazda!

 

Napisala: Sandra Zlatanović

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code