Vina
Od Salamine do Sofije

Od Salamine do Sofije

18 Jun 2022
  • Сподели:

Srpska vina polako, ali sigurno osvajaju Balkan.

 

U jeku smo Balkanskog vinskog festivala (16-19.6) u Sofiji na platou ispred Nacionalne palate kulture. Jedanaesti po redu BIWCF (The Balkans International Wine Competition) otvoren je saopštavanjem odluke o nagradama nakon ocenjivanja koje je održano početkom meseca (1-3.6) na grčkom ostrvu Salamina kod Atine.

 

Srbi su u ovom nadmetanju stekli brojno i to isključivo zlatno ordenje: 45 zlatnih medalja, 11 dvostrukih zlata, trofej za najbolje crveno suvo vino (No1/2 2018, Ivanović) i trofej za najbolje crveno suvo vino od autohtonih sorti (Prokupac 2019, Grabak).

 

Bilo bi lepo anketirati konobare u našim restoranima da li Srbi kad žele neko kvalitetno vino biraju i srpska ili samo inostrana vina. Nekako se do sad pokazalo da ovaj narod i nije svestan sopstvenih kvaliteta, ali o tome nekog narednog puta.

 

Spisak naših vinarija okićenih zlatom podugačak je (Aleksandrović, Zvonko Bogdan, Aven, Verkat, Despotika, Podrum Pevac…), ali njihova zlatna vina možete probati na jednom mestu, a to je OURS vinoteka & rakija shop. Svi ste dobrodošli!

 

Napisala: Sandra Zlatanović

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code