Vina
Deo srpskog bića - rakija

Deo srpskog bića - rakija

22 Jun 2022
  • Сподели:

Ako se pitate kakva je veza između ova tri pojma, izabrasmo da vam prvog dana leta približimo napitak bez koga Srbi ne preduzimaju ništa bitno u svom životu.

 

Leti se znojimo, a naročito oni koji vrele dane provode uz „veselu mašinu”, spravljajući „vodu života” (aqua vitae), kako su je jezuiti zvali. Ipak, tu nije kraj – reč rakija potiče od arapske reči al-arak, što znači znoj (ono što nastaje isparavanjem), a do nas je došla preko turske reči raki koja označava jaka alkoholna pića.

 

Iako se nastanak rakije pripisuje starim Egipćanima, nema Srbina koji je ne smatra svojim proizvodom, što je delimično i opravdano imajući u vidu da se predstavlja kao piće južnih Slovena jer se masovno proizvodi na Balkanu.

 

Prvi tragovi rakije u Srba datiraju iz perioda Nemanjića kada su je lekari sa dvora koristili isključivo u medicinske svrhe. Da Srbima nije trebalo dugo vremena da otkriju i ostale njene draži, svedoče i stroge kazne iz Dušanovog zakonika (1354) za one koji prekomerno uživaju u njoj.

 

U srednjem veku su samo učeni ljudi poznavali proces destilacije, ali je ona našla načina da se izbori za svoje mesto, pa 18. vek se naziva „rakijskim” jer se tokom njega pilo više rakije nego vina.

 

Svetsku premijeru rakija doživljava u Parizu 1889. godine, a sa svetske izložbe iz Pariza 1900. stiže izveštaj da: „Kraljevinu Srbiju najbolje karakteriše srpska šljiva i od nje spravljena šljivovica.”
Kako je kraljevina menjala svoj oblik u socijalističku formu rebublike, tako je i rakiji oduzeta duša kada se pribeglo masovnoj industrijskoj proizvodnji koja je uticala na smanjenje kvaliteta.

 


Ipak, poslednjih decenija na srpskom tržištu pojavio se veliki broj „malih” destilerija koje žele da na tradicionalan način spravljaju rakiju i vrate joj kvalitet i sjaj koji joj pripada. Među njima ima i onih kojima je strast i opsesija, pa se danas zaista može naći kvalitetnih rakija od različitih vrsta voća, od grožđa, od vina, sa dodacima bilja, meda...
Uživajte u ovom letu, nađite neki dubok hlad i okusite koji grad (1 grad= 2,46 alc. vol%)!

 

Napisala: Sandra Zlatanović

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code