Vina
Za jako srce - višnja

Za jako srce - višnja

29 Jun 2022
  • Сподели:

Rano leto nekako vraća u detinjstvo kada nas sa grana obraduju sitni, tamnocrveni plodovi jedne od najblagotvornijih voćaka ovog podneblja. Pogodili ste – višnja.

 

Ova voćka stara je preko dva i po milenijuma, a potiče sa prostora ka kojima svi ovih dana hrle – Turske i Grčke. Iako je Rusija zvanično najveći proizvođač ovog voća, na teritoriji naše zemlje višnja je jedna od najzustpljenijih voćaka. Gotovo da nema dvorišta u kome nije zasađeno drvo višnje, a naša najpoznatija sorta je oblačinska višnja. Ona prilično lako uspeva, otporna je na mnoge bolesti i vrlo laka za održavanje. Obilno rađa, pa otud ona poznata pesma u kojoj se i grana od roda salomila.

 

Malo je poznato da se gotovo svi delovi ove voćke koriste... Od stabla višanja prave se luksuzni komadi nameštaja, od peteljki i listova prave se čajevi koji pomažu kod mnogih bolesti, naročito kod hepatitisa A. Koštica višnje se koristi za obloge kod povreda, hematoma, bolova u stomaku, a u ajurvedi se košticama višnje pune jastuci, te se koriste kao relaksant jer omogućuju kvalitetan san.

 

Plod višnje je, svakako najpoznatiji i svi znamo da svojom kiselošću predstavlja pravo osveženje na ovim visokim temperaturama. Ono što mnogi ne znaju je da je višnja prozvana plemenitom voćkom zbog svojih blagotvornih dejstava na ljudski organizam. Pigment koji joj daje boju, antocijan, deluje kao antioksidans, plod sadrži visok procenat vitamina C, A, E, kao i kalijuma i selena. Kiselost joj daju vinska, jabučna i limunska kiselina. Brojna su stanja i organi na koje utiče lekovito, a preporučuje se čak i dijabetičarima jer ima nizak nivo šećera i 80-85% vode. Čak i lekari ističu da reguliše srčani ritam i proces starenja.

 

Verujemo da je svako od vas probao višnje, kao i neke proizvode kao što su domaći sok od višanja, čuveni kolač s višnjama i cherry bombone. Ako se pitate kog ukusa je rakija od višanja, pozivamo vas da je probate na već dobro poznatoj adresi OURS vinoteke & rakija shopa. A ako više naginjete ka slatkoći, nađite neku Višnju u ljudskom obliku ili se upoznajte sa našom Koketom

 

Napisala: Sandra Zlatanović

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code