Kada kažemo etno-restoran ili restoran nacionalne kuhinje, šta očekujete da u njemu probate?
Nekako logično biva da su to specijaliteti svojstveni tom kraju, podneblju, državi u kojoj se nalazimo. Nije li očekivano da, ako odemo u Italiju, pijemo italijanska vina uz pastu ili picu? U Grčkoj, pak, pored ouza-a i girosa, možemo jesti stifado i piti recinu. U Mađarskoj uz gulaš čorbu u vekni hleba popiti tokajac. I tako na putu oko sveta, u koliko god stane dana, svaka zemlja nudi ono što je za nju specifično, posebno i tipično njeno.
Zasigurno je da svaki turista i avanturista na svojim putovanjima želi da proba nešto karakteristično za regiju koju je posetio. Međutim, za srpske etno-restorane i restorane nacionalne kuhinje, izgleda da ova logika ne važi. Postavlja se pitanje zašto u Srbiji uz kajmak i pršutu možete popiti Johnnie Walker, a uz vruće praseće pečenje francuski merlo?
U čemu je logika srpskih ugostitelja? Pukom nerazmišljanju, poslovanju bez koncepta, nedovoljnom cenjenju vlastitih potencijala ili nečem petom? Da li je moguće da ni sami ne znamo šta sve imamo da ponudimo? Informisanja radi, u Srbiji danas zvanično ima preko 600 registrovanih destilerija i 430 vinarija. Zašto srpske rakije, likeri i vina nisu zaslužili da budu jedin(stven)a ponuda srpskih restorana nacionalne kuhinje i onih koji se reklamiraju kao etno-restorani?
Sva pitanja ostavljaju gorak ukus u ustima kao posle pelinkovca posluženog bez limuna i leda. Spremni smo da čujemo odgovore...
Napisala: Sandra Zlatanović
Svi predmeti iz postavke ove izložbe svrstani su 12 nesvakidašnjih priča
Čitaj daljeNa festivalu vina su dominirali kralj i kraljica Župe – Prokupac i Tamnjanika
Čitaj daljeIzlagači su impresionirali publiku arhivama, vertikalama i penušavim vinima
Čitaj daljeU subotu, 22. aprila, u hotelu Metropol Palace održaće se novi Grand Tasting
Čitaj dalje"Staro vino je najbolje piće, a stari se pisci najbolje čitaju", Frensis Bejkon
Čitaj daljePreporuka koju knjigu čitati i koju muziku slušati uz određeno vino
Čitaj daljeMali podrum Gajić je jedna od vinarija koje jako mnogo polažu na tradiciju
Čitaj daljeOve godinе Džejms Sakling je svoju pažnju posvetio našim vinima
Čitaj daljeNajbolja naša vinarija je vinarija Deurić iz Male Remete
Čitaj daljePo vinarijama imamo restorane kojih se ne bi postidela ni naša prestonica
Čitaj daljeOd davnina su manastiri igrali važnu ulogu u pravljenju vina i rakije...
Čitaj daljeDa li možemo zadržati pravo da sva naša vina zovemo našim vinima?
Čitaj daljeNa prelazu iz jedne ere u drugu, rakija je morala, kao Feniks, da padne...
Čitaj daljeVolite i pijte naša vina, jer naša vina nemaju nikog drugog sem nas.
Čitaj daljeZnate li da je Prokupac možda najstarija srpska sorta.
Čitaj daljeVerujemo da svako zna kada je Novak Đoković osvojio zlato...
Čitaj daljeMeđu flaširanim i etiketiranim rakijama, naprosto nema loše.
Čitaj daljeJedna sakata rečenica ih listom karakteriše: „Ne ponovila se!“
Čitaj daljeBesmisleno je diskutovati da li je Sveti Nikola posna slava.
Čitaj daljeSvetkovina na kojoj se imenuje Vitez mladog Portugizera.
Čitaj daljePre svega, to je GAGA. Raskošni prokupac Vinarije Ivanović...
Čitaj dalje