Vina
Sve blagodeti vina

Sve blagodeti vina

17 Jul 2022
  • Сподели:

 

Čak i oni koji se ne interesuju za vina, bar jednom su u životu čuli da je čaša vina posle ručka dobra za srce.


Ako se ode korak dalje, utvrdićemo da je veza između vina i zdravlja stara koliko i postojanje vina. Još od Egipta i Mesopotamije, preko Grčke i Rima, ona ostaje do danas neprekinuta, a u novom dobu i potkrepljena rezultatima brojnih istraživanja širom sveta. Vino je piće koje se pominje i u svetim knjigama razlličitih religija, a jedan citat iz Talmuda (jevrejske svete knjige) kaže: „Vino je najvažnije od svih lekova, gde god ga nedostaje, lekovi postaju neophodni.“ Izgleda da se sa ovom tvrdnjom danas slažu i mnogi lekari, od internista, preko psihijatara do nutricionista.


Šta istraživanja dokazuju? Belo vino je odlično za prevenciju bolesti pluća, karcinoma dojke, protiv glavobolje, mučnine, pomaže kvalitetu sna, sadrži fosfor, kalijum i fluoride. Ako ste od onih koji broje kalorije, nije loše da znate da Rizling ima najmanje kalorija od svih belih sorti.


Crveno vino, zbog duže maceracije, sadrži više polifenola koji su jaki antioksidansi, štite srce i krvne sudove, umanjuju hipertenziju. Crvena vina štite kožu od UV zračenja, a mozak od Alchajmerove bolesti i demencije.
Zanimljivo je znati da u čaši crvenog vina, u roku od pola sata, umiru uzročnici zaraznih bolesti: bacil tifusa, Ebertov bacil i vibrio kolere.


Svakako, vino, bez obzira na boju trenutno opušta mišiće lica, pa ćete već posle prvog gutljaja izgledati lepše. Svakako j ovaj lek preporučljivo uzimati u društvu i, za razliku od ostalih medikamenata, preporučuje se svima. Osećaćete se svakako srećnije jer podstiče lučenje dopamina - hormona zadovoljstva, a kuda vas to dalje vodi, ostavljamo mašte vaše slobodi...


Ne zaboravite da lekovitost vina važi samo pri umerenoj konzumaciji, a preporučljiva doza je 2-3 čaše za muškarce i 1-2 za žene. Ako uzmete veću količinu leka, nemojte se obraćati ni lekaru ni bivšoj ljubavi jer posledice mogu biti dalekosežne.

 

Ostajte zdravo!

 

Napisala: Sandra Zlatanović

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code