Vina
Vladarka jula - kajsija

Vladarka jula - kajsija

20 Jul 2022
  • Сподели:

 

Narandžasta aromatična voćka koja nam, ako nije bilo poznih prolećnih mrazeva, svakog jula oboji voćnjake, tezge i domaćinstva, pravi je blagovremeni dar prirode. Svi već znate da je to kraljica jula – kajsija.

 

Naučnici se dan-danas spore oko porekla kajsije. S obzirom na to da je nazivaju i marelicom, jermenskom šljivom i da je nacionalno voće Jermenije, jedni smatraju da iz te zemlje vodi poreklo. Drugi pak tvrde da je nastala pre više od 3000 godina u Indiji. Svakako je sa tla Azije. Najbolje uspeva u oblastima sa mediteranskom klimom.

 

Ono oko čega se ne spore je blagotvorno dejstvo ovog voća na ljudski organizam. Odličan je izvor vitamina A, E, B i C, kao i fosfora, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. Sadrži folnu, limunsku i jantarnu kiselinu, ima visok sadržaj gvožđa. Preporučuje se dijabetičarima, trudnicama i osobama koje se bave intelektualnim aktivnostima, a suve se koriste u ishrani astronauta.

 

Po boji nije teško zaključiti da sadrži beta-karoten, koji štiti vid i čuva kožu od opekotina, te postaje jasna mudrost prirode koja nam ih daruje baš u periodu najvećih vrućina.

 

Pored ploda kajsije, jestiva je i semenka iz koštice koja sadrži vitamin B17 (amigdalin). Jezgra koštica kajsije koriste se u kineskoj medicini, a lekari iz vremena Tri Kraljevstva u Kini (220-280 g.n.e.) svojim izlečenim pacijentima nisu naplaćivali usluge, već im zauzvrat tražili da zasade stabla kajsije i na taj način su obezbeđivali zalihe semenki za lečenje budućih pacijenata. Ipak, treba da znate da je konzumiranje semenki ograničeno na 5-7 dnevno zbog cijanovodonične kiseline.

 

Jedina mana kajsije je kratak period dostupnosti u svežem obliku, ali na svu sreću, koristi se i sušena, kao sastojak sokova, džemova, kolača, a pojedini gurmani od ove voćke spravljaju sosove i umake uz pečenja. Od kajsije se spravlja i vrhunska rakija, poznata kao kajsijevača, jedno od najcenjenijih pića u Srbiji. Stoga, dok se ovih dana sladite svežim plodovima, poželite srećan rad našim domaćicama i domaćinima koji spravljaju džemove, sokove i rakiju kako bismo uživali u mirisu i ukusu kajsije i kad prođe juli.

 

Napisala: Sandra Zlatanović

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code