Vina
Princeza bez krune

Princeza bez krune

9 Avgust 2022
  • Сподели:

Da se neko vino zove po oblasti i regiji iz koje potiče, odavno je uobičajeno. Prava je retkost da se sorta grožđa naziva po gradu, a mi imamo baš takav primer. Grad Smederevo, na obali Dunava, poznat je po tvrđavi, peći iliti šporetu poznatom kao „smederevac“, ali i po gvožđu i grožđu. Jedna sorta grožđa je i dobila ime po gradu, a to je smederevka.

 

Smederevsko vinogorje je jedno od najstarijih staništa vinove loze na Balkanu. Najstariji tragovi gajenja vinove loze u okolini Smedereva sežu u rimsko doba, u vreme imperatora Proba, ali su i despoti Stefan Lazarević i Đurađ Branković tokom XV veka podizali vinograde, a knez Miloš Obrenović je i kupio sebi vinograd u ovom kraju. Tokom XIX veka grožđe iz smederevskih vinograda je prodavano u Austriji, Francuskoj, Španiji. Enologe ovo ne čudi, s obzirom na to da je geografska širina na kojoj se nalazi Smederevo maltene ista kao u Bordou.

 

Smederevka je sorta grožđa izrazito zlatnožute ili zelenkaste boje, zbijenih zrna koja sa osunčane strane imaju ćilibarne mrlje. Autohtona je srpska sorta, iako je ima širom Balkana (u Makedoniji, Bugarskoj, Hercegovini, Grčkoj, Turskoj). Grožđe ove sorte se koristi za potrošnju u svežem stanju, ali i za proizvodnju istoimenog vina. Manje je poznato da smederevka i šardone potiču od istog pretka – beline (Gouais Blanc).

 

Vino Smederevka, zbog visokog procenta kiselina, pravo je letnje osveženje, pitko, lako, prijatnog mirisa. Sadrži arome žute jabuke, dunje, citrusa, zovinog cveta i, najčešće, vanile. Zaista je pravo letnje vino, ali nažalost, mnogima je dugo bilo sastojak špricera ili gemišta. Koristi se i za kupažu sa vinima drugih sorti (rizling, semijon, beli burgundac, sauvignon blanc, tamjanika) u cilju popravke kiselina.

 

Stiče se utisak da je ovo najpotcenjenije srpsko vino. Danas je zastupljenije u državama u okruženju no u Srbiji. Sorta smederevka trenutno je na 12. mestu po zastupljenim površinama u komercijalnim zasadima, uprkos tome što je veoma laka za održavanje i gajenje, a i daje visoke prinose (25 t/ha).

 

Veliki korak u afirmaciji smederevke napravio je Podrum Janko. Godine 2008. na Velikom ocenjivanju vina (Grand Tasting) u organizaciji nacionalnog udruženja somelijera SERSA, internacionalni žiri je za najbolje belo vino od autohtone sorte izabrao Smederevku iz 2007. ove vinarije.

 

Postavlja se pitanje da li je moguće da našoj princezi vratimo krunu koja joj pripada ili ćemo nastaviti da orlove pretvaramo u kokoši i labudove u ružne pačiće? Ako već vinari nisu spremni da se izbore za poziciju koja smederevki pripada, možda ljubitelji vina uspeju da joj daju šansu da pokaže svoj puni potencijal.

 

Prava je prilika da ovog leta probate smederevku. U čaši uskog tela, na oko 8˚C, odličan je aperitiv, ali se izuzetno slaže i uz mlade sireve, ribu, belo meso, balkanske salate (srpsku, grčku, šopsku), pohovane tikvice, pilav. Javite utiske!

 

Napisala: Sandra Zlatanović

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code