Vina
Kraljica grožđa

Kraljica grožđa

20 Avgust 2022
  • Сподели:

Predstavljamo vam danas posebnu sortu grožđa koja se stolećima gaji na srpskom tlu, ali joj se i dan-danas spore oko imena i porekla. Neko je zove tamjanika neko tamnjanika, neko tvrdi da je srpska autohtona sorta, drugi da nije, već klon sorte muscat a petit grain.


Međutim, ono oko čega se svi slažu je njena posebnost mirisa koja se oseća još u vinogradu. Od grožđa koje za mnoge miriše na tamjan, proizvodi se i istoimeno vino, uglavnom belo, ali se može naći i izuzetno retka crna tamjanika.


Ova vina razvijaju cvetne, muskatne i parfemske arome, a neretko se oseća u njima i bosiljak, zova, origano, ananas. Od ovakve, izrazito muskatne sorte, u svetu se mahom proizvode poluslatka i prirodno slatka vina, zbog visoke koncentracije šećera. Ono po čemu se ističu srpski proizvođači je što od ove sorte većina pravi suva vina, pa se to može izdvojiti kao posebna veza Srba i tamjanike.


Proizvođači iz Župe su je nekada stavljali rame uz rame sa prokupcem, nazivajući njega kraljem, a nju kraljicom Župe. Danas se broj zasada pod ovom sortom povećava i širi i na Šumadiju, Vojvodinu, Negotinsku krajinu, pa se može očekivati neka svetlija budućnost za ovu sortu.


Od tamjanike se prave stilski različita vina, pa slobodno možete istraživati dok ne nađete onu koja vašim nepcima i duši prija. Jedino važno je da ne zaboravite da se najbolje izražava na temperaturi 10-12˚C. Uzdravlje!


Napisala: Sandra Zlatanović

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code