Vina
Taj svečani trenutak

Taj svečani trenutak

28 Avgust 2022
  • Сподели:

Stiglo je vreme berbe grožđa, što je od davnina u srpskoj tradiciji i kulturi predstavljalo poseban trenutak. U stara vremena berbe u našoj sredini bile su prave svetkovine, skoro pa kao dionisije ili bahanalije. Radilo se, pevalo se, igralo, jelo, pilo, veselilo... Berba se nekada obavljala po sistemu mobe, a poseban doprinos su davali momci i devojke kojima je ovaj posao bio i poseban vid zabave. Setimo se samo kako je Branko Radičević u „Đačkom rastanku“ opisivao te trenutke...Berači su za svoj rad bili nagrađivani kojim kilogramom ubranog grožđa, kojim litrom prošlogodišnjega vina i uspomenama.

 

Savremeno doba (dehumanizacije – prim.aut.) izmenilo je mnogo toga, pa i prirodu berbe. Danas je to sezonski posao za radnike koji su plaćeni novcem i retko se smeju, pevanje izbegavaju, da igraju ne znaju. Procenjuje se da jedan motivisan berač može za dan nabrati 300-600 kg grožđa.

 

Nije samo ljudska svest promenila karakter berbe, već i klimatski uslovi. Iako se odvajkada zna da svaka sorta grožđa ima svoje vreme sazrevanja i branja, poslednjih godina berbe počinju sve ranije. U odnosu na pre 20 godina, vreme berbe se pomerilo za mesec dana unapred, pa su i vinogradari i vinari svake godine u neizvesnosti jer je gotovo nemoguće odrediti tačno vreme berbe.  

 

Jedino što je ostalo nepromenjeno su neka opšta pravila: najbolje je brati ručno (noževima i makazama), u trenutku kada grožđe dostigne potpunu zrelost, što se utvrđuje merenjem količine šećera. Bere se za ladovine i grožđe je najbolje obrađivati nekoliko sati nakon berbe. U pojedinim zemljama EU berba se obavlja uz pomoć mehanizacije, čime se dobija na kvantitetu, a gubi na kvalitetu.

 

Nešto od starih običaja i raspoloženja zadržalo se u nekolikim srpskim vinogorjima kroz manifestacije kojima se berba grožđa obeležava kao opštenarodno veselje uz prateći kulturno-umetnički program. Takve su Smederevska jesen, Župska berba, Grožđebal, Oplenačka berba i sl. koje se, već tradicionalno, održavaju u jesen. Ako poželite da posetite neki od ovih događaja, sad je vreme da pravite plan.

 

Napisala: Sandra Zlatanović

Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code